Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 березня 2016, 23:40 Суспільство
Акцію на захист пролісків провели на Хрещатику
Акцію на захист пролісків провели на Хрещатику

Поховання в центрі Києва. Сьогодні активісти театралізовано прощалися з підсніжниками, вилученими в торгівців. Щороку українці знищують близько 20 мільйонів квітів. Тому нині першоцвіти під загрозою зникнення.

Святковий настрій киян та гостей столиці перервала жалобна процесія. На Хрещатику ховали першоцвіти. Один за одним дівчата викладають букети на імпровізовану могилку. Усе це вилучили у вуличних торгівців лише за останні два дні.

Ганна, учасниця акції:

- Як тільки вона розквітає, її просто приходять і вбивають. Вбивають заради того, щоб вона декілька днів постояла у вазочці, і все.

До того, як заквітнути, підсніжник росте 3-4 роки. Ця квітка занесена до Червоної книги України. Її знищення, продаж та купівля заборонені. Утім, не всіх це зупиняє.

Ганна, учасниця акції:

- Якщо лишити цибулинку, то вона, може вирости. Але щоб вони довше трималися в сумках, де вони там їх зберігають, їх просто викопують з цибулинами.

Первоцвітами переважно торгують селяни. Вони знищують квіти тисячами і везуть у міста на продаж. 

- То підсніжники з грядки. Я сама їх виростила. То мої підсніжники з грядки. Те, що у Червоній книзі - то придумали, щоб ними не торгували.

Продавці першоцвітів порушують одразу кілька статтей - незаконна торгівля та знищення рідкісних рослин і торгівля в невстановлених місцях. Поліція та екологічна інспекція лише вдають, що борються з торгівцями, переконують активісти.

Олексій, учасник акції:

- Немає системного підходу до закриття таких точок, до проведення рейдів. Зазвичай вони робляться або поодиноко, або з подачі активістів, волонтерів, які заставлють еко-інспекторів ходитити і закривати ці точки.

Окрім штрафів за знищення першоцвітів, порушники мають ще й заплатити за шкоду екологої. За один підсніжник - 150 гривень. Утім, стягти такі гроші майже неможливо. Адже під час інспекцій і рейдів браконьєри кидають квітки на землю або ж просто тікають.

Олексій Василюк, заступник голови Національного екологічного центру України:

- Можна помножити 15 тисяч квіточок на 150 гривень і побачите, скільки би збитків мали би заплатити ті порушники.

Та хай скільки б боролися, усе це буде марно, кажуть активісти. Допоки українці не перестануть купувати квіти, захищені законом. Адже пропозиція існує доти, доки є попит.