Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 березня 2016, 23:50 Суспільство
Скандал на Черкащині через вирубування лісу
Скандал на Черкащині через вирубування лісу

Земельна ділянка розсварила селян на Черкащині. У селі Бубнівській Слобідці місцевий фермер взяв в оренду гектари для сільскогосподарської справи. Для цього вирубав сотні дерев. Усе б нічого, але ділянка межує з мисливськими угіддями, де від техніки, що працює, розбігаються дикі звірі. Місцеві жителі вимагають фермера зупинитися. Той каже: все законно. Чи так це?

У цих лісах,  поблизу села Бубнівської Слобідки, можна зустріти і плямистих оленів, і козуль, і диких кабанів. Та нещодавно спокій тварин порушила техніка! Місцевий фермер взявся вирізати вільху поряд із мисливськими угіддями.

Олександр Фесун, мешканець с. Бубнівської Слобідки:

- Трактора оті роблять, що корчують, буквально осьо метрів сто, оце все убереться і унічтожиться, захисту звірів не буде, пользи з цьої території у хазяїна також не буде, він робить це, якшо правильний аналіз зробити, то во врєд.

Незадоволені діяльністю бізнесмена і деякі селяни. Адже він орендував не лише ділянки з вільхою, а й пасовища поблизу населеного пункту. 

Марія Іванівна, мешканка с. Бубнівської Слобідки:

- Сільська рада наділила, шоб ми пасли, він сказав: я нічо не знаю, в мене документ зроблений на цю землю.

Марія Марківна, мешканка с. Бубнівської Слобідки:

- Ми держимо коров, то треба випасувать, пасовен той зпоконвіку там був, яке він мав право забирати його собі?

Сам орендар Василь Хилько переконує - має всі дозволи й документи. Каже, хоч і орендує пасовища, не заборонятиме людям там пасти худобу. Вирубувати ж дерева - має право, мовляв, знищує не ліс, а самосів вільхи.

Василь Хілько, орендар землі:

- Нам розповіли, що ви прийняли первинний стан ріллю - да, то і зробіть ріллю. А цю деревину, яку спилюємо, ми завозимо на дрова хлопцям, даже і бабкам деяким завозим. Оце із 2011 по 2015 рік я роблю документацію, все пройшов - по судах, по наданюю в оренду, за 15 рік навіть оплатив ці землі, шо я на них пахаю.

Боронити дерева від вирубки не можуть і місцеві чиновники. Бо це не повноваження сільради.

Лариса Дубинська, землеупорядник сільської ради с. Бубнівської Слобідки:

- По матеріалам інвентирізації в 2005 році, і за 11 років ця ділянка заросла чагарниками, самосівом вільхи, поскільки це не наші повноваження, дозволу на вирубку і рекультивацію сільська рада не має права надавати.

Та місцеві активісти не здаються - звернулись зі скаргами до прокуратури і до екологів. Сподіваються, що хоч хтось приділить увагу проблемі та допоможе зберегти природу.