Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 березня 2016, 00:35 Суспільство
На Черкащині студенти стали на захист підсніжників
На Черкащині студенти стали на захист підсніжників

Українські браконьєри по повній готуються до свята жінок: тисячі людей вирушили в ліси по підсніжники. А за ними - студенти: вони влаштовують справжні облави на мисливців за червонокнижними квітками.

- Це каша, дуже смачна буде, на 25 чоловік, всіх годуватимемо і вас можемо.

Сніданок нашвидкуруч і одразу до лісу. Там у студентів особлива місія - боронити підсніжники від браконьєрів. Дорогою до галявин із рідкісними квітами навіть розклеюють оголошення.

Ганна Сірик, студентка:

- Це червонокнижний вид, і цього не можна робити, люди йдуть по стежкам, бачать, тут є інформація про штрафи, про адміністративні правопорушення, за кожну зірвану чи пошкоджену квітку штраф 49 грн, а вже за придбання або продаж штраф від 1700 до 3655 грн.

 Олександр - майбутній еколог. На захист підсніжників приїздить четвертий рік поспіль. Студент розповідає: у лісах Холодного Яру неодноразово ловили ласих до легкої наживи - зазвичай це жінки, які потім продають квітки. 

- Дуже часто, коли зрізають підсніжники, тут така підстилочка, вони не бачать, де знаходиться цибулина, пошкоджують її, багато підсніжників ми забирали такі, шо було півцибулинки, і потім просто квітка гине.

Та найгірше, кажуть охоронці лісової краси, що часто люди не розуміють, що знищують унікальну красу.

Олександр Задоя, студент:

- Такий підсніжник є тільки в Криму і в Холодному Яру, по Україні в природі він ніде більше не зустрічається, якщо кожен, хто тут буває, вирве по 5-10 квіток, то тут нічого не залишиться.

Лісівники тільки "за". Адже самостійно впильнувати величезну територію майже нереально.

Василь Борота, головний лісівник ДП "Кам'янське лісове господарство":

- Студенти тут є, вони забезпечують охорону на дуже великій території. А пока не велась охорона, то звичайно його тут знищували, приїзжали, подивитись і різали.

Попри те, вуличних торгівців весняними квітками не бракує. Підсніжники можна купити за 15 гривень, щоправда, їх маскують під вирощені.

Олександр Давиденко, керівник управління інспектування Черкаської міськради:

- Квітка однозначно вирощена не в домашніх умовах, а привезена з лісу, викопана і посажена в стаканчик, це ситуації не міняє. Масово будуть продавати вже ближче до 8 березня.

Студенти ж запевняють - чергуватимуть у лісах, поки не відцвіте останній підсніжник.