Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2016, 22:26 Суспільство
Трагедія мігрантів - біль всього людства
Трагедія мігрантів - біль всього людства

Двох сирійців визнали винними у контрабанді і загибелі біженців. Зокрема, трирічного хлопчика. Відео потонулого малюка, який лежить на березі, сколихнуло весь світ і стало символом трагедії мігрантів. Адже тисячі лодей помирають на шляху до Європи. А в Греції навіть створені цілі безіменні кладовища біженців.

Перший вирок контрабандистам міґрантів. У Туреччині на 4 роки ув'язнили двох сирійців у справі про загибель біженців. Зокрема, маленького хлопчика Айлана Курді у місті Бодрум. Саме там на пляж винесло тіло дитини. Засуджені небезпечними морськими маршрутами переправляли міґрантів із Туреччини до Греції. Їхні адвокати вважають справу показовою.

Кемаль Етургуль, адвокат сирійців:

- Ми надали докази, що батько загиблого хлопчика був контрабандистом людей. Він керував човном і вимагав гроші за перевезення інших міґрантів. Це є в матеріалах справи. Втім, такий образ не вигідний турецьким і світовим телеканалам.    

Відео загиблого хлопчика на узбережжі Туреччини торік вразило світ. Про міґрантську кризу в Європі заговорили навіть у Латинській Америці.

Співачка:

- Це, без сумніву - найбільша гуманітарна криза всіх часів. І на трагедію цього хлопчика, якого винесло на берег, ми не можемо не звернути уваги і забути її. 

Раніше на грецькому острові Лесбос відкрили цвинтар для біженців, які втопилися в Егейському морі - на шляху до Європи. Молодий єгиптянин Мустафа Дава, який уже кілька років живе у Греції, неофіційно взяв на себе функцію обмивання, одягання та поховання небіжчиків. Він хоронить їх головою у бік Мекки. Щотижня ховають до півсотні міґрантів.

Мустафа Дава:

- Є багато невідомих могил. Цілі родини, які померли в Егейському морі, і ми не змогли нічого зробити. Тепер ми можемо поховати відповідно до їхнього віросповідання.

Минулий рік був найтрагічнішим для біженців, які намагалися перетнути Середземне море. Лише за офіційною інформацією, понад 3700 з них втопилися або зникли безвісти. Ще більше вдалося врятувати.

Кірякос Пападопулос, лейтенант Грецької берегової охорони:

- Для нас всі ці люди - приречені на смерть. Ви побачите це, коли ми пришвартуємося до того човна. Там кожен на борту збентежений. Ці човни не для подорожей на морі. Їхні рятувальні жилети також.

Один із маршрутів - з Північної Африки до Італії. Там ширина Середземного моря, що відокремлює, наприклад, Лівію від Лампедузи - не менше п'ятисот км. Плисти на таку відстань на перевантажених човнах - самогубство. Але тисячі вихідців з Африки та Близького Сходу йдуть на це, рятуючись від воєн і злиднів.