Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 лютого 2016, 23:33 Суспільство
Рік тому вбили Бориса Нємцова
Рік тому вбили Бориса Нємцова

Рік тому не стало Бориса Нємцова. Опозиціонер, демократ, який колись мав усі шанси стати президентом Росії. Його розстріляли просто під стінами Кремля. Кілер поцілив політикові в спину - перед об'єктивами численних камер спостереження. Навіть свідка вбивства залишив - ніби був упевнений у безкарності. Сьогодні сотні тисяч людей вшановують пам'ять Бориса Юхимовича. Як пережили рік без нього рідні й близькі, та чи є шанси розкрити гучне вбивство?

Ця ніч увійшла в історію сучасної Росії як одна з найтрагічніших.

- Мы никогда не забудем и никогда не простим.

- Для меня нет никаких сомнений, что это убийство носит политический характер.

- Версия одна - расправа.

У самісінькому центрі Москви - за якихось 300 метрів від Кремля - кілер холоднокровно в спину розстрілює Бориса Нємцова. Одна із куль влучає в серце. Нємцов помирає миттєво. Вбивця зникає так само непомітно, як і з'явився. Трагедія шокувала весь світ. З ночі й до самого ранку до Великого Москворецького мосту з'їжджаються політики, журналісти й тисячі звичайних москвичів. Люди буквально встеляють місце вбивства квітами. 

- Не спали всю ночь. Это ужасно.

- Ну просто не могу говорить. Стресс. Шок.

Перших підозрюваних, точніше, їхній транспорт, знайдуть вже наступного дня. 28 лютого.

- Белый Форд с номерным знаком Н6969мс 197 регион.

Володимир Маркін, офіційний представник Слідчого комітету Росії: 

- Убийство могло быть провокацией для дестабилизации политической обстановки в стране. И фигура Немцова могла стать своеобразной сакральной жертвой для тех, кто не гнушается никакими методами для достижения своих политических целей.

І влада, судячи з усього, могла знати про такий сценарій задовго до вбивства.

- Ищут так называемую сакральную жертву из числа каких-нибудь заметных людей. Сами грохнут, извините, а потом будут власть обвинять.

Можливо, саме тому перших підозрюваних знайдуть і заарештують вже за тиждень після гучного вбивства. Втім, адвокати родини Нємцова й досі не погоджуються з результатами розслідування. Й крапку ставити поки не збираються.

Вадим Прохоров, адвокат родини Бориса Нємцова:

- Руслан Мухудинов там, конечно же, проходит как активный соучастник. Он принимал участие в организации данного злодейского убийства. Есть очень мало сомнений в этом, но понятно, что он не является ключевой фигурой, понятно, что у него нет своего мотива, понятно, что за ним стоят более высокопоставленные люди. В том числе его друг детства и человек, чьим водителем он является, Руслан Геремеев, который входит в ближний круг Рамзана Кадырова и является близким родственником высокопоставленных лиц Чечни.

За день до річниці вбивства Бориса Нємцова Інтерпол оголошує Мухудинова в розшук. Він, виявляється, не переховується, спокійно мешкає в російській глибинці. Втім, чому його не заарештовують? Зі слів Руслана Геремеєва, чеченський слід у цій справі - сумнівний, і адвокати підозрюваних зможуть довести це. 

Ілля Яшин, політик, опозиціонер:

- Неуправляемость Кадыровского режима угрожает не только оппозиции, не только российским силовикам, но и в целом национальной безопасности нашей страны.

Соратники Бориса Нємцова, так само як і його родина, не вірять у офіційні версії розслідування.

Жанна Нємцова, донька Бориса Нємцова:

- Его уважали в Чечне, его уважали в Дагестане, в Ингушетии. Я вам уже говорила и сейчас скажу, что он действительно помог остановить войну в Чечне, и там это помнят. Я не верю в это циничное расследование, что Заур Дадаев в центре Москвы, в особо охраняемой зоне, где почему-то в этот момент убийства не работали какие-то камеры, ну это просто смешно.

Борис Нємцов, Галина Старовойтова, Ганна Політковська, Владислав Лістьєв. З іменем останнього смерть лідера опозиції перегукується найбільше. Нємцова застрелили рівно за 20 років після вбивства Влада Лістьєва. З інтервалом у кілька днів.

Владислав Лістьєв, журналіст:

- Вы меня ставите в роль пророка какого-то.

- А вы сегодня пророк - на экране сегодня пророк.

- Да ерунда всё это. Застрелят меня или закроют передачу - через полгода никто помнить не будет.

Минуло два десятиріччя, а люди досі не можуть забути і його, і трагічний початок березня 1995-го. Вбивство успішного журналіста, першого генерального директора ОРТ, медіановатора у під'їзді власного будинку приголомшило країну. Телевізор тоді - в часи перебудови - був основним джерелом інформації, журналістів знали в обличчя і дорослі, й діти.

Борис Єльцин, президент Росії:

- Произошла трагедия, трагедия для коллектива Останкино, для всех журналистов России, для всей России.

Безпрецедентний і безжальний злочин - загибель тоді пов'язували з іменем  Бориса Березовського, мовляв, Владислав Миколайович перейшов йому дорогу в бізнесі й з друга переторився на опонента. Слідство і досі не назвало імені замовника, кілька разів справу закривали, потім поновлювали. Подейкують, що не дозволив оприлюднити ім'я вбивці Кремль. 

- Умный, обаятельный, и самое главное - не трус. Понимаете? Не трус. Россия еще будет помнить о нем. Будет!

Нємцову, як і Лістьєву, так само до загибелі не раз погрожували. Наймолодший губернатор Нижньогородської області, наймолодший віце-прем'єр. Борис Єльцин публічно називав його своїм наступником. Однак зробив вибір на користь Володимира Путіна. Так само як і попередні гучні політичні вбивства, справа Нємцова так само заходить у глухий кут. Втім, непохитна позиція таких людей зробила їх символами змін.

Ілля Яшин, політик, опозиціонер:

- Был обратный эффект, на который убийцы явно не рассчитывали. Тот факт, что оппозиция сплотиться, тот факт, что оппозиция начнет действовать динамично и бесстрашно, всё-таки для заказчиков убийства стало, конечно, неожиданностью.

Борис Юхимович консолідував суспільство. Багатьом він давав надію на краще.

Михайло Касьянов, лідер партії Парнас:

- Немцов. Его именем мы уже называем мост. Он уже стал Немцов мост. И мы добъемся того, чтобы на месте убийства Бориса, на месте расправы над ним была установлена мемориальная доска.

А ще - назване ім'я того, хто вбив демократа. Акції пам'яті за Борисом Юхимовичем, окрім Москви, проходять у десятках міст світу. У Києві в ці хвилини триває церемонія на Майдані Незалежності.