Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 лютого 2016, 00:38 Суспільство
Софія Київська - яблуко розбрату між політикою, релігією та історією
Софія Київська - яблуко розбрату між політикою, релігією та історією

Храм розбрату. В заповіднику Софія Київська працює експертна комісія, яка визначить - чи можна правити богослужіння в стародавньому храмі Мала Софія. Нагадаю, днями Міністерство культури передало у користування Київському патріархату одну з головних споруд заповідника. Тепер у Трапезній одночасно правлять службу і проводять виставки. Тож музейники змушені ділити святиню з церковниками. Але це небезпечно.

Міністр культури - в захваті. В'ячеслав Кириленко в парламенті оголошує: неможливе - можливо. У заповіднику Софія Київська проводитимуть богослужіння - просто у храмі Мала Софія.

- Всі пам'ятоохоронні питання нами вирішені.

Ось це - перше богослужіння. На відео посеред зали ходять люди по скляній вітрині, накритою килимом! Для музейників це як ніж у спину. Адміністрація заповідника поділилася на два табори - одні дипломатичні в своїх висловлюваннях і змушені підкоритися Мінкульту.

В'ячеслав Корнієнко, заступник керівника заповідника "Софія Київська":

- На рішення про проведення богослужінь у Теплій Софії ми не впливали. Там зараз є виставка. Вона не змінює свое розташування.

Інші ж категорично проти такого сусідства. Собор не можна відкривати для служб. Адже під час них горять свічки, порушується температурний режим, змінюється вологість. Все це може пошкодити конструкцію будівлі. А стара підлога головної зали взагалі спирається на звід підвалу ще 18 століття. І в будь-який час може обвалитися.

Вадим Кириленко, заступник керівника заповідника "Софія Київська" з реставраційних робіт:

- Приміщення пам'ятки не пристосовані під проведення постійних багатолюдних богослужінь. Хто дасть гарантію, що це все не обвалиться разом з великою кількістю людей?

Провідні академіки України рішення Міністерства культури розкритикували і назвали заангажованим. Адже законодавство забороняє передавати будь-кому майно національних заповідників. Та чиновники це проігнорували. Порушили і правила ЮНЕСКО - не узгодили свої дії з Комітетом всесвітньої спадщини.

Петро Толочко, керівник Інституту Археології НАН України:

- Проблема не в тому, що немає де молитися. І Михайлівський собор, і Владимирський собор, і я не бачу там такого переповнення, що потрібна ще одна, що без Теплої Софії просто не може жити Київський патріархат.

З 90-х років минулого століття Софія Київська знаходиться під охороною ЮНЕСКО. Хто тільки не бажав отримати національний заповідник - і греко-католики, і автокефалія, і українська православна церква. Але всім відмовляли. Ось останній документ, підписаний ще шість років тому.

Тимур Бобровський, представник українського комітету ICOMOS:

- Доречі, 50 років Софія була у володінні греко-католиків, і вони можуть сказати: А чому нам не дають право виправляти богослужіння. У цей час це тільки загострить ті межконфесійні суперечки.
 
Федір Зернецький, голова опікунської ради заповідника Софія Київська:

- Вопрос, почему именно представителям Киевского патриархата разрешили служить в этом храме? Эту дискуссию надо выносить на обсуждения, я даже сказал бы, не в рамках Украины, а в рамках Европы.

Федір Зернецький взагалі дізнався про резонансне рішення Мінкульту з інтернету. Він голова опікунської ради заповідника "Софія Київська". А це лише підтверджує: все зроблено таємно, без проведення технічних експертиз. І взагалі, на керівництво заповідника тиснули.
 
- Я так считаю, что силовым методом было принято решение.

Через пристрасті по Софії ЮНЕСКО може виключити заповідник зі свого списку. Це не тільки зашкодить іміджу України в світі, а й призведе до фінансових втрат. Адже ЮНЕСКО дає гроші на утримання об'єктів спадщини.

Тимур Бобровський, представник українського комітету ICOMOS:

- Зрозуміло, що ніхто нікого не попереджував, я передбачаю, що з цього привода буде міжнародний скандал.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Нині в заповіднику Софія Київська працюють експерти. Вони повинні визначити - чи можна в Трапезному Храмі проводити богослужіння. Результати обіцяють надати протягом двох тижнів. Але поки вирішили: обмежити кількість одночасного перебування людей в головному залі Малої Софії до 60 чоловік.