Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2016, 23:20 Суспільство
Робота на Сході - другий шанс для міліціонерів, які не пройшли переатестацію
Робота на Сході - другий шанс для міліціонерів, які не пройшли переатестацію

Другий шанс - на Донбас. Міліціонерів, які не пройшли переатестацію, можуть повернути на службу. Їм запропонують роботу в Донецькій та Луганській областях! Це - ініціатива МВС. Чи готові самі правоохоронці їхати на Схід? Чи вважають це справедливим? І як таку ідею сприймають мешканці Донбасу?

Тепер уже колишній правоохоронець Олександр віддав роботі 15 років свого життя. Дослужився до майора. Та переатестація поставила на його кар'єрі крапку. Результати тестів і співбесіди чоловікові повідомили вже після звільнення. Він вважає такі дії незаконними і готується позиватися до суду.

Олександр, звільнений правоохоронець:

- Атестаційна комісія, у разі, якщо їм щось не сподобалося в мені, могла б прийняти рішення про пониження мене в посаді, або інші рішення.

У Миколи - схожа історія. Він розповідає, що співбесіда з ним тривала якихось 5 хвилин. І більшість питань були не про роботу, а особистого характеру.

Микола, звільнений правоохоронець:

- Я не знаю, як можна оцінити людину за 5 хвилин. Її професійні якості. Як вони дають заключення на людей, професійне.

Лише у Києві та Київській області переатестацію не пройшли кілька тисяч правоохоронців. У МВС визнають, що серед них і справді є професіонали, які з різних причин випали з обойми. Тож у відомстві придумали, як дати таким працівникам другий шанс. Їх візьмуть на роботу в поліцію, але служити Україні відправлять на Схід.

Артем Шевченко, речник Міністерства внутрішніх справ України:

- Якщо вони підходять по моральним, діловим і професійним якостям, запропонувати продовження служби у підрозділах Нацполіції у Донецькій та Луганській областях. Мова йде про те, що не брати бездумно всіх, а провести певну роботу.

Таку ідею запропонували очільники Національної поліції в Донецькій та Луганській областях. Адже зараз там відчувають величезний брак кадрів. На Донеччині не вистачає більше двох тисяч правоохоронців, і ще десь тисячі - на Луганщині.

В'ячеслав Аброськин, керівник ГУ Нацполіції в Донецькій області:

- Ежедневно у нас увольняется от 10 до 18 человек. Это не позволяет нам нормально нести здесь службу и обеспечить охрану общественного порядка в то время, когда здесь проходят боевые действия.

Старим-новим поліцейським запропонують служити у містах і селах неподалік лінії розмежування. Серед непереатестованих є люди, яким залишився один або кілька років до пенсії. Вони зможуть дослужити на Сході, запевняють у МВС. Але така ідея має й чимало критиків. Один із них - адвокат Сергій Вілков, який захищає звільнених правоохоронців у суді. На думку юриста, керівництво правоохоронних органів застосовує до колишніх підлеглих подвійні стандарти.

Сергій Вілков, адвокат:

- Це фактично хочуть неугодних працівників поліції, які є підготовлені, зігнати туди і їх застосовувати при антитерористичній операції.

Не в захваті від пропозиції МВС і деякі мешканці Сходу.

Лілія, мешканка м.Краматорська:

- Раз они не прошли аккредитацию, значит, не хватает каких-то качеств определенных. Если скинули, как ненужный груз, я бы не была довольна.

Тим не менше, аби довести свій професіоналізм і відданість Україні, колишні правоохоронці готові їхати на Донбас.

Микола, звільнений правоохоронець:

- Кожна людина, яка хоче служити народу України, вона буде працювати і буде доказувати, що вона потрібна.

Олександр, звільнений правоохоронець:

- Я поїду і буду нести там службу. Бо я працівник поліції.