Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2016, 01:41 Суспільство
Київські гуртожитки доїдає смертельний грибок
Київські гуртожитки доїдає смертельний грибок

Ворог по сусідству! Токсичний грибок загрожує життю та знищує помешкання! Наш Андрій Погорілий побував у будинках, де пліснявою просочено геть усе. Побачене - шокує! І найгірше те, що ремонту такі будівлі не підлягають. Вбити заразу можна лише радикальним методом. Та чи готові до цього влада й люди? Сьогодні мешканці та чиновники компромісу так і не знайшли.

Оселі смерті - так називають свої будинки мешканці трьох столичних гуртожитків на Мілютенка та Лісовому проспекті.

Андрій Погорілий, кореспондент:

- Близько тисячі людей перебувають у заручниках! Один за одним їх калічить, а іноді й вбиває небезпечний сусід - грибок!

Уже понад десять років грибок та пліснява буквально роз'їдають будинки.

- Тут такие грибы, смотрите! Уже железо разъедает, и уже плита сдвигается!

- Вот! Видите, что творится? Это не дерганье, оно просто осыпается. Вот кирпич уже разъедает.

Люди намагаються вивести заразу - та безуспішно. На відремонтованих стінах грибок та пліснява з'являються знову й знову. І знищують усе: фарбу, цеглу, дерево і навіть електричні дроти. Тож викликати майстра - справа безперспективна.

- Електрики сказали: У нас сім'ї, малі діти! Ми жити хочемо! Ми боїмося йти і ремонтувати.

Через грибок мешканці постійно хворіють. При чому проблеми зі здоров'ям виникають майже в кожного!

- Два с половиной сантиметра на предплечье на кости вырос гриб.

Марія Максимчук, мешканка будинку:

- Коли навесні починає цвісти гриб, у нас у кожного риніт є. Капаєш, не капаєш - воно не допомагає, допоки воно не перецвіте.

Те, що хвороботворні організми в будинках є, підтвердили в Інституті гігієни.

- Пеніцилліум, Кладоспоріум, Аспергілліус, Альтернарія та Мукор. Це - токсичні і канцерогенні організми. Вони вражають шкіру та всі внутрішні органи людини. Викликають головний біль, ревматизм, загострюють хронічні хвороби. І навіть провокують рак!

Грибок та пліснява виникають у вологих приміщеннях з поганою вентиляцією. Щороку столична СЕС отримує по 10 нових скарг. Зазвичай, у таких випадках проводять знезараження та ремонт.

Олег Рубан, головний санітарно-епідеміологічний лікар Києва:

- По Мілютенка зробити це, нажаль, неможливо. У зв'язку з тим, що Інститутом будівельних конструкцій надано висновок, що будинок був побудований з порушеннями будівельних норм.

СЕС пропонує відселити мешканців і провести капітальний ремонт. Та люди налаштовані радикально. Кажуть - гуртожитки потрібно знести. І навіть землю вивезти, на якій вони стояли. Таке ще перед виборами пообіцяв столичний мер. Утім, районні чиновники діяти не поспішають.

- Сначала говорили, что в феврале, потом -  в марте, в апреле. А сейчас вообще говорят: летом только!

Та чекати стільки люди наміру не мають. Вони спробують домовитися з керівництвом району. Якщо не вдасться, то мешканці гуртожитків погрожують перекривати дорогу.