Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 лютого 2016, 01:25 Суспільство
За лаштунками урочистостей в Кореї
За лаштунками урочистостей в Кореї

Радість і журба - водночас. У південні Кореї пишно святкують день народження покійного лідера нації Кім Чен Іра. Державне телебачення ні на мить не перериває трансляцій.

На тлі фото колишнього лідера нації, прапора комуністичної партії і серпа з молотом - гробова тиша. А за мить - багатотисячний зал вибухає оплесками. У КНДР - справжня Кимченіроманія. Країна святкує й журиться водночас. Відзначають день народження батька нації - нині покійного Кім Чен Іра. Сьогодні йому б виповнилося 74 роки.

Велич правителя тут відчувається в усьому. Передусім, у розмірах пам'ятника. На центральній площі Пхеньяна після покладання квітів до монументів шикують армію. Партійні діячі відвідують усипальню в Кимсусанському палаці, де поховані Кім Ір Сен та Кім Чен Ір, й на всі усюди лунає хвала роду незмінних правителів країни-задзеркалля.

Хванг Пйонг Со, генерал Народної армії КНДР:

- Ми вкотре присягаємося у вірності й відданості лідерові нації.

На честь визначної дати ізольована країна поринає в концерти, кінофестивалі, паради, в небі - сотні феєрверків. Молодь у національних костюмах під улюблені пісні режиму масово кружляє біля пам'ятника заснування партії й Тріумфальної арки. Транслює всі веселощі, звісно, центральне телебачення. 

Приурочили до дня народження покійного керманича навіть запуск балістичної ракети, яку вивели на орбіту тиждень тому. Країна, доречі, з не меншим розмахом святкує і цю подію.

Як годиться, керівництво держави на всі звинувачення Заходу про порушення норм міжнародного права і розробку міжконтинентальної зброї - відкидає. Тут і діти, і дорослі славлять Кім Чен Ина. 

- Люди й армія пишаються запуском ракети Квангмьонгсонг. Це історична подія. Наша країна і наш лідер - величні!

- Я захоплююся інженерами й усіма, хто причетний до запуску. Наші технології - найрозвиненіші у світі. Я теж прагну в майбутньому займатися наукою.

Навіть флора й фауна - якщо зазирнути в КНДР крізь об'єктиви камер державного телебачення - тішиться з нагоди свята. Ось погляньте, яку барвисту виставку влаштували тамтешні дизайнери. В основі композицій - бегонія, символічно названа Кимченірія.