Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2016, 23:45 Суспільство
Кияни прожили зиму без опалення
Кияни прожили зиму без опалення

Заморожені. Сотні киян всю зиму живуть без опалення. Мешканці кількох будинків у столичній промзоні під Дарницьким мостом терпляче чекали, поки побудують нову котельню. Котельня - готова, втім її все ніяк не запустять. Тож родини з дітьми прийшли вимагати тепла від київської влади.

Вулиця Баренбойма в Києва. Що таке комунальні вигоди - тутешні мешканці не знають. Вже закінчується зима, а в їхніх квартирах досі немає опалення! Олена - мати близнят Ганни та Марії - розповідає:

Олена, мешканка вулиці Баренбойма:

- Для того, чтобы просто покупать детей, в наше время мне нужно изначально нагревать минут 20 дуйкой помещение в ванной комнате, потом лишь я могу купать детей.

Якщо у ванній холодно, то в кухні ще й волого, від чого псуються стіни.

- Идет отклеивание обоев, вот видите - грибок пошел, вот уже плесень, грибок, я уже немножко затирала, все полностью повздувалось, стены влажные.

Аби в кімнаті можна було якось бути, постійно працює обігрівач. 

- Мы греемся отут...

Олена, мешканка вулиці Баренбойма:

- Получается 800 киловат, а то и до 1000 кв - это если не выключается, а если включаешь дуйку, то счетчик мотает с такой скростью, что глаза разбегаются.

Про непросте життя мешканців цих будинків ми розповідали майже рік тому. У кількох багатоповерхівках, які розташовані на території мостозагону, мешкають 300 родин. Торік у березні їм вимикали електроенергію за борги мостозагону. Після виходу сюжетів у " Свідку" столична влада звернула увагу на цих людей. І мешканці уклали прямі договори на електро- та газопостачання. Тоді місто збудувало нову котельню. Яка не працює досі! Тож люди з Боренбойма прийшли під столичну мерію. Чиновники пообіцяли дати тепло до кінця тижня. Втім, від столичної влади мешканці вимагають ще й нового статусу для своїх будинків. Місто не визнає їх житловим фондом. Бо 5 років тому СЕС визнала їх непридатними для життя.

Дмитро Новицький, керівник департаменту київської міськдержадміністрації:

- Если бы была юридическая возможность вернуть статус жилого дома, то это было бы намного проще, чем решать вопрос об отселении. Вам там жить нельзя.

Дмитро Махно, мешканець вулиці Баренбойма:

- Нет ни одного документального подтвержения, что статус жилого фонда у этих домов был отобран.По уровню шума, по загрязненности там все находится в пределах нормы. На проспекте Победы люди живут возле трассы, там намного шумнее, грязнее и хуже.

Подальшу долю цих будинків вирішить спеціальна комісія Київради. Родини сподіваються, що рішення буде на їхню користь. Інакше місту потрібно буде відселити 300 родин.