Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 лютого 2016, 23:11 Суспільство
Дивні смерті російських спортивних функціонерів та міжнародний допінговий скандал
Дивні смерті російських спортивних функціонерів та міжнародний допінговий скандал

Загадкові смерті в російському антидопінговому агентстві! Третього лютого помер колишній голова виконавчої ради організації - В'ячеслав Синьов. Причини його смерті не повідомляли. А вчора від інфаркту в 50 років помер екс-виконавчий директор - Микита Камаєв. За словами очевидців, він якраз бігав на лижах, а потім, прийшовши додому, відчув біль у серці. Швидка чоловіка так і не встигла врятувати.

Допінговий скандал із російськими легкоатлетами набирає обертів, а колишні керівники антидопінгового агентства несподівано помирають у Росії. Менш як два тижні тому не стало колишнього голови виконавчої ради В'ячеслава Синьова. Вчора від інфаркту в 50 років помер директор Микита Камаєв... 

Розслідування корупції в Міжнародній асоціації легкоатлетичних федерацій почалося ось після цього німецького документального фільму. Його провело Всесвітнє антидопінгове агентство ВАДА і з осені минулого року почало публікувати звіти, які доводять, що легкоатлети по всьому світу систематично вживають стимулятори. Та найбільшу увагу ВАДА привернула російська антидопінгова лабораторія, яка, згідно з висновками агентства, працювала під кураторством ФСБ і махлювала з допінг-пробами. А покривав все це екс-президент асоціації легкоатлетичних федерацій сенегалець Ламін Діак. 

Після скандалу російських легкоатлетів відсторонили від всіх міжнародних змагань. Швидше за все, вони пропустять й Олімпіаду-2016.

Віталій Мутко, міністр спорту Росії:

- Факты не доказаны, какие-то обвинения там, что кто-то что-то решал. Но фактов нет. Дальше там рекомендовано Интерполу продолжать расследование. Но это же не у нас уголовное дело. А против президента асоциации легкой атлетики.

У Росії змінили керівництво Всеросійської федерації легкої атлетики. У відставку пішло й керівництво антидопінгового агентства РУСАД. Серед звільнених - і Микита Камаєв, який не міг не знати, що відбувається в лабораторіях. Утім, навіть після звільнення він заявляв, що Росія не причетна до скандалу.

Микита Камаєв, виконавчий директор РУСАД:

- Все претензии у РУСАДа, где оно обвиняется в сокрытии, взятии денежных средств, выходу рос. спортсменов чистыми, как выражаются авторы фильма за рубеж, все эти факты не имеют под собой никакой основы.

Зараз світова атлетика переживає тяжку кризу. Згідно з другою доповіддю ВАДА, Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій, зокрема і її чинний голова британський лорд Себастьян Коу знали про масштаби вживання допінгу і приховували це.