Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 лютого 2016, 01:00 Суспільство
Східне та західне християнство вступили до діалогу вперше за тисячоріччя
Східне та західне християнство вступили до діалогу вперше за тисячоріччя

Не допустити третьої світової війни, припинити гонитву на християн у всьому світі, й спільно молитися за мир. Весь світ обговорює історичну зустріч голів православної й католицької церков. Папа Римський і Патріарх Московський зустрілися вперше за тисячу років! Говорили за зачиненими дверима. Коли вийшли - підписали декларацію. Що в ній, і чим завершилося історичне рандеву в Гавані?

Вони розмовляли лише кілька годин, втім, цей діалог назавжди закарбується в історії. Доленосна зустріч Папи Римського Франциска й Патріарха Московського Кирила стала безпрецедентною. З далекого 1054-го року - відколи християнство через розбіжності в трактуванні віри розділилося на східну й західну гілку з центрами в Римі й Константинополі, й аж донині - католики й православні могли лише мріяти про таке. Зустрічі чекали християни всього світу.

Історична подія, яку транслюють у прямому ефірі світові ЗМІ, проходить без зайвих урочистостей - принаймні на перший погляд. Все відбувається в невеликій залі міжнародного аеропорту Гавани. Папа Римський заїхав туди дорогою до Мексики. Патріарх Кирил - в рамках турне Латинською Америкою. Тісна кімната переповнена журналістами й священнослужителями. Між кріслами двох головних дійових осіб, вбраних без помпезності - прапор Ватикана й штандарт Патріарха, і звісно -  розп'яття Ісуса Христа на знак єдності віри. Саме на цьому роблять акцент обидва архипастирі.

- Мне казалось, можно было сделать это раньше.

Через неймовірну кількість фото- й відеокамер в залі ледь вдається розчути: обидва очільники церков погоджуються - обрано сприятливий час і місце для зустрічі. Хоча готувалися до цього не менше 20 років в умовах секретності. 

Ще за часів правління Папи Римського Іоана Павла другого й Патріарха Олексія другого були перші спроби на шляху до доленосного візаві. Втім, склалося лише нині. До діалогу зважуються через гонитву й фактично геноцид християн на Близькому Сході й півночі Африки. 10 років тому, приміром, у Іраку мешкало 1,5 мільйони християн. Нині ця цифра ледве досягає 150 тисяч людей.

Близький Схід - колиска християнства. Є міста, де досі говорять мовою Ісуса Христа. Тамтешні монастирі в Іраку, Сирії пам'ятають апостолів - учнів Спасителя. Втім, нині святині спопеляють і перетворюють на руїни.

Варвари ІДІЛ, завойовуючи території, викрадають цілими родинами іновірців, погрожуючи розправою, змушують християн приймати іслам, а тих, хто не погоджується - страчують. А отже - толерантність до екстремістів може коштувати всім нам власної віри. Саме гонитва проти християн і об'єднала за столом переговорів православних і католиків.

Кубу для зустрічі теж обирають невипадково. Острів свободи заселений переважно католиками. Втім, є в Гавані й кілька православних храмів. Зокрема - Казанської ікони Богородиці. 8 років тому цю обитель освятив тоді ще митрополит Кирил. І ось нині він повертається на Кубу. Щоб на нейтральній території - в аеропорту, який, до речі, заради доленосного візаві переносить всі вильоти у сусідній термінал - переступити через прірву, яка 9,5 століть розділяла католиків і православних.

Все відбувається в атмосфері приязності  й цілковитого взаєморозуміння. Ватикан і РПЦ підписують спільну декларацію за результатами переговорів тет-а-тет, за зачиненими дверима. 

Папа Римський Франциск:

- Ми говорили як брати, обидва ми - єпископи, нас єднає єдина віра й церква. І це потрібно сповідувати й надалі.

Кирил, Патріарх московський і всієї Русі:

- Мы провели два часа в открытых братских дискуссиях.

Православні й католики - не суперники, а брати. Ця теза звучить впродовж вечора кілька разів і доводить: історичні розбіжності щодо віросповідання й обрядів відійшли на другий план, і сторони можуть, а головне - прагнуть говорити особисто.

Кирил, Патріарх московський і всієї Русі:

- Результаты этой беседы дают мне возможность сказать, что сегодня две церкви могут активно совместно работать, защищая христиан по всему миру. И с полной ответственностью совместно работать, чтобы не было войны, чтобы повсюду уважалась человеческая жизнь, укреплялись основы семейной, личной и общественной нравственности.

Обидва - і понтифік, і патріарх - кажуть: мріють і прагнуть об'єднати християн і припинити утиски й гонитву. В Іраку, Сирії, Єгипті, Нігерії нині просто геноцид, там безжально  нищать древні християнські монастирі, руйнують й спопеляють храми, викрадають і страчують людей і вбивають - за віру! Це біль і для католиків, і для православних. І спільна декларація, підписана в Гавані - крок на шляху порятунку християн на Близькому Сході й півночі Африки. 

- Это была очень содержательная беседа, которая дала нам возможность понять и почувствовать позиции друг друга.

На прощання Папа Франсицк вручив настоятелю РПЦ часточку мощів святителя Кирила й чашу для причастя, а патріарх передав понтифікові Казанську ікону Богородиці й власну книгу іспанською мовою. Зустріч була швидкоплинна, фактично на ходу. З Куби Папа Франциск вирушив до Мексики, патріарх Кирил - до Парагваю, Чилі й Бразилії. Втім, на прощання сторони натякнули: є надія, що зустріч - не остання, й шляхи настоятелів двох найбільших християнських церков ще обов'язково перетнуться.