Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 лютого 2016, 00:13 Суспільство
Скандал у Тернопільському ПТУ набирає обертів
Скандал у Тернопільському ПТУ набирає обертів

Тернопільського директора-диктатора, який ставив учнів на коліна - звільнили. У наказі сказано - позбавили роботи за непедагогічну поведінку. Та під час слідства виявилося, що директор не лише виховував дітей жорстокими методами, а й відбирав у них гроші за порушення дисципліни та змушував працювати на своєму городі.

Скандал у тернопільському училищі ресторанного сервісу й торгівлі спалахнув після опублікування цього відео. Учні на колінах просять вибачення в директора. Відбувається це приниження на очах десятків дітей.

- Учень повинен відчувати - його перевірять, повинен боятися нас! Демократією бавитись будуть тільки не в нашому училищі!

Побачене шокувало батьків та освітян. Але директор училища Андрій Каплун нічого резонансного в таких методах виховання не бачить.

Андрій Каплун, директор Тернопільського ВПУ ресторанного сервісу й торгівлі:

- Не завжди ми доходимо до правоохоронців, бо ми маємо свої педагогічні методи виховання. Я не знаю, які то методи, то мої каплунівські.

Але далі - більше! Виявляється - таке приниження дітей не єдине, чим їх карали. Після розголосу учні почали писати в соцмережах і про інший бік життя свого наставника. До так званих "каплунівських" методів виховання увійшли відбирання телефонів, їхній викуп, списання стипендій.

Віталій, учень Тернопільського ВПУ ресторанного сервісу й торгівлі:

- Ну так було, але це було все через батьків, підписи, потім цей підпис учень мав принести директору.

Завдяки такому збору коштів, кажуть учні, Андрію Каплуну вдалося облаштувати в жіночому гуртожитку цілий відпочинковий комплекс. На першому поверсі - сауна, душова, тренажерний зал та кабінет спелеотерапії.

- Сауна є, але…

- Ви туди ходите ?

- Нє.

Наталя, учениця Тернопільського ВПУ ресторанного сервісу й торгівлі:

- Не ходимо. Для вчителів. Ходять вчителі наші.

Заступниця директора пояснює, чому до відпочинкового комплексу не пускають учнів.

Заступниця директора:

- Сауна працівників училища, вони мають право оздоровитися. Вони не їдуть ні в Єгипет, ні на Канаду.

Також діти відпрацьовували порушення ще й на городі керівника училища.

Сергій Крета, керівник сектору ГУ Національної поліції в Тернопільській області:

- Задіювалися учні даного навчального закладу до різних сільськогосподарських робіт, як і в директора училища вдома, і є ще одна інформація, що їх задіювали в Заліщицькому районі на одному з сільськогосподарських підприємств.

Це підтверджують і селяни, які не раз бачили на директорському городі учнів.

Мешканець села:

- Та кожного року приїжджають, весною і осінню. Чоловік 10-15, не раз. Буряк там в нього рвуть, картоплю збирають, все таке.

Після скандалу освітяни вирішили звільнити з посади горе-керівника училища.

Володимир Чайковський, заступник директора департаменту освіти й науки Тернопільської облдержадміністрації:

- Розірвано договір з ним, укладений в 2011 році, і звільнено з посади у зв'язку з цілим рядом порушень.

Тим часом правоохоронці знаходять нові факти порушень директора училища. Тому окрім статті про катування, за яку Андрію Каплуну загрожує до 5 років позбавлення волі, правоохоронці розслідують ще три порушення: використання дитячої робочої сили,  роздавання посад родичам та вимагання грошей за повернення телефонів.

Сергій Крета, керівник сектору ГУ Національної поліції в Тернопільській області:

- Це корупційна діяльність. Оскільки його сестра працює комендантом цього училища, що заборонено за законодавством. А також перевіряється щодо крадіжок мобільних телефонів. Оскільки стало відомо, що в дітей забирали мобільні телефони, це власність учнів і по закону класифікується як крадіжка.

Вже до кінця тижня в училищі призначать виконувача обов'язків. Ним стане хтось з трьох чинних заступників директора.