Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 лютого 2016, 23:58 Суспільство
Американка надає приклад милосердя без меж
Американка надає приклад милосердя без меж

Дивовижна історія - з американського штату Вісконсина. Багатодітна мати перетворила власний будинок на хоспіс для тяжко хворих дітей. Хоча й сама нездужає і вже непрацездатна. Її вже називають сучасною матір'ю Терезою.

Прихистити в себе вдома безнадійно хвору дитину, від якої відмовилися батьки. На це три роки тому зважилася американка Корі Салчерт. Жінка облаштувала вдома хоспіс для крихітних пацієнтів. Хлопчики й дівчатка - смертельно хворі. Батьки відмовляються від них, а лікарі безсилі врятувати. І тоді Корі з чоловіком Марком забирають їх до себе в родину.

- Я раніше працювала медсестрою з такими ж дітками.

Жінка половину життя працювала з батьками, які втратили дітей. Потім - у відділенні для онкохворих. Саме там, дивлячись на прикутих до ліжечок крихіток, яким медики не дають шансів, і на батьків, які залишають малюків помирати в лікарні - зважилася замінити їм родинне тепло.

- Ось так, тримай голівку.

Корі - мати вісьмох дітей. Й сама сильно нездужає через автоімунне захворювання. Втім, каже, що надихнула багатьох людей бути чуйними й небайдужими до знедолених.

- Не лише ми, багато людей - наші друзі, пожежники, полісмени. Усі ми любимо Чарлі й інших. Діти відчувають це - до останньої хвилини життя вони оточені піклуванням.

На цих кадрах - маленький Еліот. Останні його дні пройшли в аналогічному приватному хоспісі у Великій Британії.

- Він не дочекався. Ми не встигли. Ми знайшли донора, він погодився допомогти. Ви не уявляєте, як Еліот чекав приїзду цього чоловіка. Втім, не вистачило якихось двох днів.

Еліоту було лише 7 років. Мама крихітки змахує сльози й згадує, що попри нестерпний біль, їхній син пішов з життя усміхненим.

- Еліот був неймовірним, білявим і якимось сяючим. Він усміхався скрізь, полюбляв ганяти м'яча на полі. І любив життя!

Для таких безнадійно хворих діток потрібно в сотні разів більше турботи. Скільки б не залишалося днів, тижнів чи годин - дитина повинна радіти життю, у неї не варто відбирати дитинство й пустощі й зачиняти в сірій палаті шпиталю. За такими принципами працюють у британському хоспісі Claire.

- Там працюють лікарі, психологи. Ми усією родиною переїхали туди, й саме там попрощалися з нашим хлопчиком.

Дедалі більше волонтерів, батьків, які пережили непоправне, закликають створювати аналогічні притулки, жертвувати кошти на доброчинність. І відгукуються на це безліч людей. Навіть Джеймс Бонд.

Деніел Крейг, актор:

- Бути батьками - винагорода й щастя для будь-кого. Важко уявити, як це - втратити свою найріднішу кровинку. Історія Еліота і його родини дуже розчулила мене. Ми зобов'язані співчувати іншим. Тож будьмо милосердними.