Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

9 лютого 2016, 23:47 Суспільство
Європейці два роки будуть допомагати Фіскальній службі
Європейці два роки будуть допомагати Фіскальній службі

Фіскальна служба України презентувала проект "Твінінг". Він передбачає, що провідні фахівці з Німеччини, Польщі та Литви допомагатимуть нашим податківцям та митникам реформувати галузь та викорінити корупцію. На все про все у них є два роки.

Цей пасажирський вагон розібраний майже до трісок. Так оперативники СБУ показують, на які хитрощі йдуть контрабандисти, щоб обдурити митників.

- Обнаруживаем тайник. Ниши приблизительно глубиной 25 см, шириной до 2 метров. В этих нишах могут провозить - если польский вагон, на Польшу - сигареты.

СБУ та митники знову оголосили боротьбу з нелеґальним товаром. 

- В соседнем купе мы видем продолжение этого тайника.

А це вже інше оперативне відео. У Дніпропетровську четверо митників систематично вимагали гроші від підприємців за безперешкодне оформлення вантажів через кордон. Їх спіймали "на гарячому" - на хабарі. Спецслужби вилучили чимало грошей, техніки та документів. Проти здирників порушили кримінальне провадження.

Роман Насіров, керівник ФСУ:

- Наша з головних задач - зробити так, щоб не було старих кадрів, незрозумілих, неблагонадійних, непрозорих. 

Нові кадри вирішують усе. Їх ретельно перевіряють та відбирають за конкурсом. Це головний крок до реформування Фіскальної служби в межах проекту "Твінінг". В перекладі на українську означає "Подвоювання". Тобто українські податківці та митники перейматимуть реформаторський досвід Німеччини, Польщі та Литви - як ефективно подолати хоча б дрібну контрабанду й корупцію.

Арунас Адоменас, керівник митного департаменту Литви:

- У них Україна може чимало запозичити. З Польщею Україна має спільний кордон. Німці мають досконале закодавство в цій галузі. Польща, Литва - як ви знаєте з історії, пройшли неабиякий шлях трансформації й відродження економіки в стислі терміни. Так само, запевняю вас, можна подолати корупцію. Але процес - нелегкий і тривалий. Литві знадобилося 25 довгих років.

Окрім протидії корупції, планується змінити митні процедури та законодавство за прикладом країн Євросоюзу, а також впровадити сучасні інформаційні технології. Вже незабаром поліпшення на митниці відчують великі платники податків - провідні компанії України. Передусім для них спростять митний контроль.

Роман Насіров, керівник ФСУ:

- Это компании, которые растаможивают сырье, материалы для себя, появляются компании, они могут быть не однодневки, они могут быть однонедельки, одномесячники, компании, которые пришла, растоможила, продала на частных предпринимателей, и фактично ее бросили. Досі такі схеми використовують.

До таких підозрілих компаній-одноденок буде особлива увага. Тим більше, ці бізнесмени найчастіше працюють під прикриттям самих митників. Зруйнувати корупцію й покликали в Україну німців, поляків та литовців. Вони обіцяють зробити це за два роки.