Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

3 лютого 2016, 22:37 Суспільство
Іллічівський Хатіко, який 10 років чекав померлого хазяїна, загинув через людську жорстокість
Іллічівський Хатіко, який 10 років чекав померлого хазяїна, загинув через людську жорстокість

Український Хатіко! В Іллічівську хочуть встановити пам'ятник сенбернару Лорду. Собака десять років віддано чекав на свого господаря під поліклінікою, де працював і помер хазяїн. Не покидаючи свого місця, Лорд спав на морозі, під дощем та здебільшого був голодний. Небайдужі підтримували його, чим могли. Втім, пес помер від наслідків тортур! Більше - про вірність, любов та дружбу тварини. І жорстокість людей.

Це кадри останніх днів життя сенбернара Лорда. Собаки, якого знали й любили в усьому Іллічівську. Його неймовірно добрий, але сумний погляд пронизує до глибини душі. Лорд жив для однієї людини - свого господаря. І більшість часу провів у самовідданому і безнадійному його очікуванні.

13 років тому в поліклініці працював чоловік, який і був господарем Лорда. Щодня собака проводжав і чекав його з роботи. Та якось хазяїн не вийшов - він помер. Та пес так і залишився сидіти біля поліклініки.

Дмитро, мешканець Іллічівська:

- Маленьким меня когда водили в поликлинику детскую, мы часто видели Лорда, и очень много лет, примерно лет 10, он всегда находился с нами в городе.

Десять років! Десять довгих років пес чекав, що ось-ось із дверей вийде його господар. Люди не раз хотіли забрати Лорда додому, та він завжди повертався на свій пост.

Ольга, ветеринар:

- Его хотели забрать, его уже забирали, но он все равно убегал, но собака ждала своего хозяина. Написали про него, как Ильичевский Хатико, действительно - эта собака ждала своего хозяина.

Великого Лорда не боялися. Жодних нападів на людей! Він цінував доброту і дозволяв себе гладити. Сенбернара підгодовували всі, хто міг і хотів.

Мілена, мешканка Іллічівська:

- Я работаю на рынке, каждый день в 5 часов собачка к нам приходила, у нас есть мужчина, его зовут Петя, он покупал для нее косточки, мясо, и каждый день в 5 часов мы уже ждали ее.

Ольга, ветеринар:

- Вообще удивительно, что он столько прожил на улице, потому что в домашних условиях они требуют особого питания, особого ухода, они очень тяжелые, нагрузка на кости, на мышцы.

На початку січня Лорда побачили ледь живим. Далися взнаки не тільки вік і хвороби, а й людська жорстокість! У собаки знайшли рани від петард, а в легенях - кулю! Гроші на лікування легендарного сенбернара збирали всім містом. Він відчайдушно боровся за життя. 25 січня Лорд помер... Він поклав голову на лапи, заснув і вже не прокинувся. Містяни, зворушені вірністю сенбернара, вирішили поставити йому пам'ятник.

Дмитро, мешканець Іллічівська:

- Памятники животным, памятники верности устанавливают по всему миру, в этом нет ничего такого, в Нью-Йорке есть, во Флориде, я знаю, есть памятник пекинесу, который тоже ждал своего хозяина.

І тому самому японському Хатіко, з яким порівнюють українського Лорда. Пес породи акіта-іну 9 років чекав свого господаря на залізничній станції. Неподалік і помер від хвороб і відчаю. Хатіко увічнили у бронзовій скульптурі, а сам пес став символом відданості в Японії. Пам'ятник Лордові хочуть теж встановити біля поліклініки, де собака чекав свого хазяїна.

Ольга, ветеринар:

- Я считаю, что нужно обязательно установить памятник, может, не такой прямо шикарный, но просто чтобы он был сделан с любовью.

Скульптуру місцеві архітектори обіцяли виготовити безкоштовно. Та нині активісти збирають гроші на матеріали.