Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2016, 00:03 Суспільство
У Черкасах майбутні чемпіони тренуються у вогкому підземеллі
У Черкасах майбутні чемпіони тренуються у вогкому підземеллі

Тренуються в аварійних підвалах, але зі змагань привозять медалі. У Черкасах атлети чекають на поліпшення спортивних баз. Альтернативне приміщення для повноцінного спорткомплексу вже кілька років перебуває на балансі міста, та молодь туди поки що не пускають.

Вони тренуються у ледь не екстремальних умовах: на стінах - потріскана фарба та пліснява, на стелях - сліди потопів, а над тренувальною залою звисають каналізаційні труби. Юні спортсмени намагаються власноруч зробити затишними хоча б роздягальні. Але - марно.

Ганна і Катерина Мережко, триатлоністки:

- По трубам залізла сюда кошка, там, в то вікно пролізла, і вона тут лазила віздє. І тут ми клєємо обої, а вони отклєюються, бо тут води багато, вологість.

Та найбільший сором у тренувальному підвалі - це туалети й душові. Тут батьки молодих спортсменів вигадали навіть власні рецепти тимчасового ремонту.

Лариса Григор'єва, голова батьківського комітету юних триатлоністів:

- Канализацию давим 8-килограммовой гирей, но все равно у нас тут очень много грибка, много нечистот, мы постоянно обрабатываем и моем известью.

Діти опинилися в жахливих умовах не раптово. Ця база більше тридцяти років розміщена під землею, у підвалі житлового будинку. І в Черкасах є з десяток спортивних гуртків, які займаються у схожій обстановці. Такі уроки можуть навіть зашкодити здоров'ю юних спортсменів.

Павло Лавриненко, тренер з триатлону:

- Количество гемоглобина, как принято считать - показатель уровня здоровья, не может быть номальным, работая под землей, даже если мы организовали красивую вентляцию.

Витягти юних спортсменів із-під землі можна було ще кілька років тому, коли на баланс міста передали приміщення колишньої тютюнової фабрики. Там мали розмістити міські неприбуткові організації. Нині розробляють проект розміщення на цій території і спорткомплексу.

Олександр Гаврилов, начальник відділу фізичної культури і спорту Черкаської міськради:

- Ви знаєте, ми так мріяли, що тут буде якийсь спортивний центр, враховуючи, що тут і центральний стадіон, враховуючи, що це центральна частина міста, де добраться мешканцям дуже зручно, тому віримо, що саме так і буде.

Доля майбутніх чемпіонів сьогодні залежить від депутатів. Якщо обранці підтримають ідею створити спорткомплекс, діти, нарешті, не займатимуться спортом під акомпанемент дощу зі стелі.

Ксенія Корнієнко, триатлоністка:

- Не дуже приємно це бачити, адже цей зал робить з нас мастерів спорту.

І батьки, й тренери, і юні спортсмени сподіваються, що за переслідуванням власних інтересів чиновники нарешті зглянуться й на проблеми дітей черкаського підземелля.