Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 січня 2016, 23:45 Суспільство
У Чернівцях благодійники допомагають нужденним
У Чернівцях благодійники допомагають нужденним

Останній прихисток та шанс на допомогу. У Чернівцях у благодійному центрі допомагають нужденним. Там людей годують, дають нічліг і допомагають з роботою. Останнім часом постояльців у них побільшало - люди рятуються від морозів.

Валентина в цьому громадському центрі допомоги - давня завсідниця. Жінка тут і живе, і працює. Взимку видає гарячі пайки безпритульним і нужденним.

Валентина:

- Человек есть? Человеку дается в руки. Расписались - до побачення.

У пані Валерії є житло. Та жінка бідує. Не має грошей навіть на їжу. Каже, всю її пенсію забирають родичі.

Валерія, клієнт центру допомоги:

- Я "хорошу" доньку маю та внука: получаю пенсію - ховають не знаю куди.

У кожного, хто приходить по допомогу до центру - своя життєва історія. І переважно драматична. Щодня взимку тут харчуються сорок людей. Крім того, дехто тут і ночує. Нині, через великі морози, охочих особливо багато.

Анастасія Анохіна, виконавчий директор громадської організації:

- В нас зараз у нічліжці щоночі у середньому ночує 20 чоловік, а вона розрахована на 12 ліжкомісць. То в нас зараз нічліжка переполнена.

Найпотрібніше: їжу, нічліг або одяг - у центрі готові надавати всім. А ось допомогти суттєвіше - приміром, відновити документи, можуть тільки за бажання самих нужденних.

Анастасія Анохіна, виконавчий директор громадської організації:

- Це чернівчани або мешканці області, які потрапили в такі стани і потребують базової підтримки - гаряча їжа та одяг. Далі - із ними за їхнього бажання працюватимуть соцпрацівники, щоб повертати до життя в суспільстві.

Повернути до життя в суспільстві - це насамперед знайти роботу. У центрі допомагають і з цим. 25-річний Ігор приходить сюди вже не вперше.

Ігор, клієнт центру допомоги:

- З батьками сталась проблема: мама п'є, тато - п'є, шо ще треба?

Аби вирватися зі злиднів, хлопець шукає роботу. 

Ігор, клієнт центру допомоги:

- Робив грузчиком - по два, по три ящики на себе носив. А тепер шукаю другу роботу, бо там дуже мало платили, дуже мало - 50 гривень в день.

Таким, як Ігор, у громадській організації допомогти готові. Для початку, принаймні, нужденних залучаючи до роботи в самому Центрі.