Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 січня 2016, 23:59 Суспільство
У харківському метро провели екстремальні навчання
У харківському метро провели екстремальні навчання

Велика пожежа у харківському метро. Людей евакуйовують. А в підземку стягнули всі служби: рятувальників, саперів, медиків та кінологів. Це - легенда навчань. Сьогодні вночі у метрополітені відпрацьовували антитерористичні навички. Чому уночі і чи з усім справилися?

Навчання в метро починаються о першій ночі. Справжніх пасажирів у підземці вже немає, замість них - фальшиві.

- Хлопці, привіт. А яке завдання у вас сьогодні?

- Будет огонь видимый. Мы будем как бы создавать опасность, в которой оказались. Нам будут оказывать помощь. Служба, которая прибыла по вызову.

За легендою, третій вагон електрички зайнявся ще в тунелі. На станцію він приїжджає вже охоплений вогнем. Неприродньо стримано, як не буває в житті, статисти виходять з потяга. У ньому залишається тільки один чоловік, який удає постраждалого від вогню.

Порожній вагон, в ньому залишилась жертва, полум'я красиво горить. Схоже працює лише працівниця станції. В її інтонаціях - справжні істеричні нотки.

- Пассажиры! Срочно покиньте станцию! Станция по техническим причинам закрыта!

Ганна Силаєва, кореспондентка:

- Станцію Пушкінську для навчань вибрали не дарма. Вона найглибша у Харкові, і звідси лише один вихід. Піднятися на поверхню можна тільки ескалатором.

Якби надзвичайна ситуація виникла тут насправді - та ще й у годину пік? У метрополітені кажуть: через псевдоповідомлення про мінування в підземці навчання і так проводять систематично.

Владислав Теренко, заступник генерального директора Харківського метрополітену:

- Станции метрополитена за 15 год лжеминировали порядка 16 раз. И в этом году уже были такие случаи. Это отработано у нас до автоматизма. Буквально на той неделе было лжеминирование станции Пролетарская. Станция освобождается в течение 5 минут.

Корисним навчання буде і для службових собак. Треба, щоб пес не розгубився і не злякався, коли навколо ґвалт, виють сирени та бігають люди. І щоб дим не відволікав від пошуку. 

- Ищи! Ищи! Ти мене знайшов! Ти розумний пес!

Крім пожежників, у метро працюють хіміки, гірничо-рятувальна служба та вибухотехніки з роботом, який перевіряє вміст пакунків. А ще - медики й санстанція. Сценарій навчань за останні два роки помітно змінився. Раніше це були звичайні пожежі. Тепер тренують антитерористичні навички.

Олександр Волобуєв, керівник Держслужби з надзвичайних ситуацій у Харківській області:

- Ну вы ж заметили, что здесь и взрывотехники работали, и робот, и собачки. Буквально 2 года назад об этом никто не говорил. Не было никаких взрывотехников. Но ситуация поменялась.

У разі справжнього лиха робота рятувальних служб не скасовує зусиль самих пасажирів. У надзвичайній ситуації вони повинні чітко виконувати команди чергових по станції та допомагати слабким.