Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2016, 21:54 Суспільство
Терористичні атаки тижня
Терористичні атаки тижня

Криваві атаки у Стамбулі й Джакарті. ІДІЛ знову кидає виклик туристам. Цього тижня бойовики спробували повторити паризький сценарій і вчинили цілу серію нападів у Індонезії. Двома днями раніше смертник убив 10-х німців під час екскурсії в Туреччині.

Остання подорож додому. Із Туреччини до Німеччини відправили спецрейси з тілами 10 жертв кривавого теракту. Ранок вівторка став чорним днем. На площі Султанахмет смертник підірвав себе поруч з екскурсійними групами іноземців. Площу Султанахмет обрали невипадково. Собор Святої Софії та Блакитна мечеть, Гранд Базар. Колись найбільша фортеця Османської імперії Сераль. Туристи, які приїжджають у Стамбул, неодмінно відвідують музеї та культурні пам'ятки, зосереджені тут. Німці стали жертвами через співпрацю з міжнародною коаліцією у боротьбі з ІДІЛ.

Ангела Меркель, Канцлер Німеччини:

- Цього разу Стамбул. Раніше - Париж, Туніс, Анкара. Це чергова підла й огидна атака проти усіх нас, ми разом повинні дати відсіч агресії.

Нині на площі Султанахмет асфальт встелений квітами, люди завмирають у мовчанні з плакатами і написами "я Стамбул". Так виказують, що не бояться терористів.

Басаран Юлусой, президент асоціації туроператорів Туреччини:

- Сьогодні це сталося у нас, завтра теракт може повторитися в іншій країні. Терористи безжальні. Втім, ми сильніші. Нас загартовують такі рани. Стамбул, як і вся Туреччина - гостинні для туристів. Ми доведемо, що їхати сюди- безпечно.

Вже відоме ім'я смертника - це 28-річний Набіль Фадлі, родом з Сирії. До сотні його спільників - найманців Ісламської держави - заарештували одразу після розправи. У Туреччині тривають антитерористичні рейди. За гратами, зокрема, і троє росіян. У лавах ІДІЛ, як відомо, тисячі іноземців. Їх вербують здебільшого через інтернет, перетворюють на релігійних фанатиків і змушують вбивати невинних заради ідеалів банди. 

Такий само божевільний зі зброєю у руках разом з десятком спільників влаштував криваву атаку у Джакарті у четвер. У самому центрі міста, поруч з посольствами одразу кількох держав, будівлею місії ООН і президентського палацу, синхронно лунають шістьь вибухів. ІДІЛ намагається повторити паризький сценарій. Але цього разу - в Південно-Східній Азії. З-поміж жертв і постраждалих - громадяни Канади, Австрії, Німеччини й Нідерландів. Автомобілісти досі їздять вулицями з побитими шибками в машинах, в які кілька днів тому потрапили кулі й уламки поруйнованих вибухами стін. На вулицях Джакарти безліч поліції та силовиків. Посилили заходи безпеки й на Балі та інших курортах.

Біля кав'ярні ж, де загинули люди, з асфальту змивають кров. Індонезійці вірять, щоб більше на їхній землі вона не литиметься.