Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2016, 21:43 Суспільство
Хроніка теракту в Буркіна Фасо
Хроніка теракту в Буркіна Фасо

30 загиблих, зокрема жінки й діти, та півтори сотні заручників з 18-ти країн світу. Терористи Аль Каїди напали на ресторан і готель у столиці Буркіна Фасо - це західна Африка. Бойовики влаштували криваві атаки. Бої тривали 15 годин, і, зрештою, силовики пішли на штурм. Терористи знешкоджені. Заручники - звільнені. Чи були серед загиблих і постраждалих українці та за що мститься Аль-Каїда?

Столиця Буркіна Фасо. Фешенебельний готель в одній із найбідніших країн світу. В Splendid, зазвичай, зупиняються делегації іноземців та ООН-івців. Саме його терористи обрали мішенню. Все почалося в ресторані поруч з готелем. Є інформація, що він належить громадянці України. Чи була там вона під час стрілянини - ще з'ясовують дипломати. В залі влаштували безжальну розправу.

Маріетт Кайнеу, свідок:

- Ми прикидалися мертвими. Тих, хто пробував підвестися чи навіть голову підняти - безжально вбивали. Потім підходили до тіл, слухали пульс, перевіряли, чи дійсно людина бездиханна. Було дуже страшно. Ми з сестрою сховалися на терасі, залізли там під дно автомобіля, а хвилин за 40 нас врятували полісмени.

На терасі виявили 10 мертвих заручників. 

Роджер Інет'єма, свідок:

- Куля потрапила мені в руку, я дивом вижив, а шістьох моїх друзів - американців застрелили. Серед терористів була жінка.

- Якою мовою вони розмовляли?

- Не пам'ятаю. Але точно не французькою.

Далі на вході до Splendid підривають два автомобілі. Терористи опиняються всередині готелю і захоплюють до півтори сотні заручників. Ближче до ранку поліція зважується на штурм, чути вибухи гранат на першому поверсі, за мить починає палати. Силовикам вдається врятувати з полону живими 150 людей. До лікарень везуть десятки поранених. Вже відомо: 27 осіб - громадяни 18 країн світу - мертві. Чи були серед жертв і постраждалих українців - з'ясовують у МЗС. Одна з полонених - європейка, якій вдалося втекти. Вона каже, що бойовики вбили усіх білошкірих заручників.

Саймон Компаоре, міністр внутрішніх справ Буркіна Фасо:

- Штурм завершено, ми ліквідували трьох терористів, зокрема двох жінок. Втім, скільки ще причетних до атаки - невідомо. За різною інформацією - біля готелю було від 4-х до 13-ти терористів.

Буркіна Фасо - одна з найбідніших африканських країн, колишня французька колонія. Межує з Кот-д'Івуаром, Ганою, Нігером і Малі. Міжнародні сили, передусім Франція, мають тут війська і допомагають місцевій владі боротися з радикально налаштованими повстанцями й терористами. Саме помста Заходу й Парижу натепер є основною версією теракту. Два місяці тому в столиці Малі Бамако вчинили аналогічний теракт. У 5-зірковому готелі полонили 150 заручників. 14-х іноземців вбили терористи.