Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 січня 2016, 21:11 Суспільство
Батумі за 10 років перетворили на туристичну перлину
Батумі за 10 років перетворили на туристичну перлину

Як заробляти на туристах півтора мільярди доларів щороку? Про це добре знають у Грузії. Один із найвідоміших чорноморських курортів - столиця Аджарії Батумі, колись популярний радянський курорт - за 10 років став перлиною на Чорному морі.

Коли приїздиш сюди вперше, все навкруги вражає. Важко повірити, що на початку двотисячних популярний колись курорт Батумі занепадав. Тепер місто просто не впізнати. Всесвітньовідомі п'ятизіркові готелі, музеї, пам'ятники, заново відбудований приморський парк. Усе це з'явилося тут за останні 10 років. У Батумі давно зрозуміли: море - їхня головна принада, тож потрібно розвивати туризм. Справжній грузинський колорит гостям пропонують на місцевому ринку.

Нона, мешканка Батумі:

- Это центральный рынок в Батуми, здесь можно найти и купить абсолютно все.

Перше, що впадає в око - приправи. Без них грузини не готують нічого. Найбільші ж торговельні ряди - з традиційними грузинськими солодощами: чурчхелою та пастилою. Чурчхелу, яку на кримських пляжах завжди полюбляли жінки й діти, в Грузії називають їжою воїнів. Адже вона дуже поживна, корисна і довго зберігається без спеціальних умов. Тому грузинські витязі з давніх-давен брали чурчхелу в походи.

Анна, продавчиня:

- С грецким орехом есть, с фундуком, жареный, нежареный, есть - гозинаки называется - тонкий слой массы. С медом есть, с виноградным соком и гранатовым.

Пастилу в Батумі люблять не менше, ніж чурчхелу. В Україні її знайти важко, тому наші туристи часто купують на гостинець для друзів. Ну і який же грузинський базар без усім відомого сиру сулугуні. Кілограм тут коштує 17 ларі - це майже 170 гривень. Для місцевих мешканців це недешево. Адже середня зарплатня в Грузії дорівнює трьом із половиною тисячам гривень.

- Сулгуни - это самый вкусный сыр у нас в Грузии, мы их заварачиваем то в калы цветок, то в хинкали с зеленью…

Готувати хачапурі зі справжнім грузинським сиром має вміти кожна грузинська господиня. Тож спробуємо і ми взяти в кухаря кілька уроків. Аджарський хачапурі готується лише в печі. Виявляється - це непросто.

- Борта чтоб оставались толстыми.

Утім, приваблює Батумі туристів не лише смачною грузинською їжею, а й цінами на нерухомість. Місто активно розбудовується: старі невисокі будинки зносять, на їхньому місці постають багатоповерхівки. Інвестиції в житло як у бізнес дуже популярні в Батумі в останні роки. Адже влітку тут багато туристів, і попит на оренду квартир просто шалений. Доба проживання в однокімнатній квартирі коштує до тисячі гривень. Колишній дніпропетровець Павло нині працює в грузинській будівельній фірмі. Він розповідає, скільки коштує придбати звичайну однокімнатну квартиру. 

Павло Корнєєв, представник будівельної фірми:

- Квартиру можно купить за 11 тысяч долларов с рассрочкой на 36 месяцев безпроцентно и без первого взноса. Это, по-моему, отличный вариант. Вы можете жить 8 месяцев в Батуми и на два месяца сдать жилье, которое окупит вам весь год проживания.

Місцеві мешканці такі ціни на житло вважають задорогими, а свої зарплати - невисокими.

Давід Баладзе, міністр фінансів та економіки Аджарської республіки:

- У учителя на текущий год среднюю зп имеет 200 долларов, минимальная зп у медиков - это есть 100 долларов. Что касается чиновников - чиновник, который работает специалистом, в течении месяца выходит от 400 до 500 долларов.

Тож аби краще жити, грузинів постійно заохочують не сподіватися на манну небесну від держави, а створювати свій маленький бізнес. В Батумі це - туризм. Люди розуміють це, тому дуже стараються, аби ви захотіли приїхати до них знову.