Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 січня 2016, 19:00 Суспільство
Різдво та Новий рік по-грузинськи
Різдво та Новий рік по-грузинськи

Колоритна кухня та особлива гостинність. Шоба-Ахаліцелі - грузинською це означає Різдво та Новий рік. Як святкують його у Батумі. Традиції, страви та неперевершені емоції від Ірини Вінокурової.

Потрапити до великої грузинської родини на свята - виявилося дуже просто. З Оленою ми познайомилися на канатній дорозі в Батумі - випадково. Жінка наполовину українка, хоча народилася в Грузії. Тож одразу гостинно запросила нас додому. І от ми вже на порозі.

Зустрічає нас мама Олени - Віра. 40 років тому вона - українка з Житомирщини - вийшла заміж за грузина та переїхала до Батумі. Тут народила двох дітей, уже має чотирьох онуків. Тож на столі в родини і традиційні українські страви, і грузинські. На плиті - вже шкварчить.

Утім Віра каже - це не святкові частування, а те, що любить родина. Кілька хвилин, і святковий грузинський стіл - накрито. При нім збирається вся родина. Господиня розповідає, що наготувала.

Віра, мешканка м.Батумі:

Это бажа, это острое, это поросенок, салаты разные, вот это грузинское батерджаны с орехом, чады грузинское и очма. Это грузинское.

Утім, є і особлива різдвяна страва - ґвезелі.

Віра, мешканка м.Батумі:

На Рождество обязательно гвизели, это хачапури с яйцом, это в каждой семье, это вспоминают ушедших. Сколько у тебя в роду, столько ты делаешь этих, как полумесяцем печется, и вареные там яички и сыр.

Є в грузинів і страва, схожа на українську кутю. Та якщо в нас вона завжди солодка, то тут - може бути й гостра.

Віра, мешканка м.Батумі:

Пшеница, добавляется, если хочешь сладкую - значит варишь с медом и с орехом, а если не сладкую - орех, чеснок, и будет острая.

П'ють у Грузії на свята біле домашнє вино, воно є в кожній родині. А ось чачу, яка нагадує горілку, вживають дуже обережно. Аби швидко не сп'яніти.

Зураб, мешканець м.Батумі:

Или чача или вино, но желательно вино пить, чача градус много, но в такое время можно и чачу. Когда хочешь чтобы наслаждался, надо вино пить. С вином вместе можно и петь, и веселиться, у нас грузинские обычаи такие, что у нас вино святое.

Родина, в якої ми в гостях, мешкає у так званому італійському дворикові Батумі. Такі будинки в місті поступово зносять, а на їхньому місці зводять висотки. А разом із цим - зникає неповторний колорит. Бо свята в батумських двориках справляють усі сусіди гуртом.

В этом маленьком доме приблизительно 30 семей жило, и армяне, и азербайджанцы, и украинцы.

Раді тут усім. Зураб - сусіда родини, бере гітару, бо застілля у Грузії - це не лише їжа.