Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 січня 2016, 23:05 Суспільство
Які бажання загадали засуджені підлітки на Новий рік
Які бажання загадали засуджені підлітки на Новий рік

Свято за колючим дротом. До Нового року в українських колоніях ув'язненим дозволили торти, олів'є та інші новорічної страви. Виключення зробили лише на свято. Єдине, на що табу - це алкоголь. Замість нього на столах компот. Принаймні, так було в Прилуцькій колонії для неповнолітніх.

На цій сцені не водять хороводи та не співають відому пісню про ялинку, яка народилася в лісі. Тут інший репертуар. Це клуб у колонії для неповнолітніх.

- Снегурочкой я в перший раз. Була королевой наук, була богиней знань.

Снігуроньку звуть Олена. Вона донька працівників колонії. А от Дід Мороз у закладі відбуває покарання за грабіж. У Влада за спиною чотири роки за гратами. Він не вперше на сцені, адже один із провідних акторів. Хлопець перед виставою вживається в образ. Каже: йому це нескладно.

- Я по домам лазил - почти как Дед Мороз!

Долучилися до святкування Богдан та Слава. Вони добре пам'ятають смак дитинства - вафельні торти зі згущеним молоком. Саме їм довірили намазати коржі до новорічного столу.

- А коржі купляємо.

У Богдана на волі залишилася тільки мама. 2015-й він зустрічав разом із нею. Пам'ятає: тоді - під бій курантів - загадав бажання, і воно збулося.

- У меня одна только мечта была, чтобы у мамы сложилось с работой. Все сложилось.

Спритність рук і ніякого шахрайства. У колонії малолітніх злочинців виправляють рукоділлям. Малолітні злочинці вправно працюють з голкою.

- Мы вышиваем здесь, бисером, крестиком.

- Они умнички.

А перед святами тут запрацювала справжнісінька фабрика Діда Мороза. Увесь вільний час хлопці старанно вирізають сніжинки, майструють паперові кульки та гірлянди. У гуртку "Очманілі ручки" роблять мало чи не шедеври з паперу. Олег та Віталік вирізали вже сотні таких сніжинок. Прикрасили ними всю колонію. Такими виробами прикрасили і концертну залу. Всією колонією змайстрували з паперу ось такого великого сніговика. На сцені - гірлянди, прикрасили ялинку. І от починається концерт. Але родзинкою вечора стали виступи танцівниць. Кожен їхній вихід на сцену глядачі зустрічають оплесками.

І от нарешті з'являється Дід Мороз зі Снігуронькою. Він побажав підліткам наступний Новий рік зустріти вдома з рідними.

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Лише в новорічне свято адміністрація колонії дозволила перенести відбій з 22-ої години на першу. Щоб опівночі вихованці змогли загадати бажання. І, звичайно, зрозуміло - яке воно - скоріше вийти на свободу.