Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 грудня 2015, 23:23 Суспільство
Рік терору й випробувань
Рік терору й випробувань

Цього року у світі з'явився новий, страшний та безжальний ворог. Ісламська держава стала терористом номер один. Криваві теракти в Парижі, збитий у Єгипті Боїнг, військові протистояння на Близькому Сході та міжнародні конфлікти. Усе це безпосередньо чи опосередковано через діяльність кривавої організації ІДІЛ. І найстрашніше те, що її тенета розповзаються по усьому світові.

Рік терору й розпачу. Такого сумного Різдва в Парижі не було ще ніколи. 13 листопада. Цей день стане 11 вересня для парижан. Смертники, що мали європейські паспорти, підступно й синхронно скоїли 7 атак у середмісті Парижа. Стад де Франс, ресторани й бари поруч з ним, концерт-хол Батаклан.

Сильвестр, свідок:

- Я переходив через дорогу, розмовляв по телефону, й навпроти пролунав гучний вибух. Один із осколків поцілив у живіт. Інший - у голову. Слухавка врятувала мене.

130 жертв із 12 країн світу. І все це менш ніж за годину.  

- Від часів Другої світової Франція не переживала нічого подібного.

Франція запроваджує режим надзвичайного стану, перекриває кордони й розпочинає полювання на організаторів кривавих терактів. І разом з усім світом молиться. 

- Там загинули діти, наші й чиїсь діти. Жодна комендантська година не змусить нині бути байдужим.

Так само весь світ молився за французів і мир на їхній землі на самому початку 2015-го. У редакції сатиричного тижневика Charlie Hebdo брати - Саїд та Шериф Куаші - холоднокровно з автоматів Калашникова розстріляли працівників редакції. Вбили 11 журналістів і карикатуристів - за публікацію образливих шаржів на пророка Мухамеда. Брати Куаші - родом з Африки, втім, виросли у Франції, мали європейські паспорти. На атаку зважилися після повернення з Сирії, де потрапили у вербувальний табір. Саме таких псевдоєвропейців перетворюють на релігійних фанатиків. Нині вони - головна зброя у руках Ісламської держави. Такі ж перевертні вдягли паски шахідів і підірвали себе біля арени Стад де Франс і в Батаклані.

Франція бере участь у бомбардуваннях Сирії, й саме помста за це спровокувала теракти. ІДІЛ одразу взяла на себе відповідальність за атаку й пообіцяла нові.

- Услід за Францією ми так само вдаримо по Вашингтону.

Тероризм набуває нове страшне обличчя. Вони мають власну валюту, систему освіти й владу, будують на завойованих землях свій кривавий халіфат, прикриваючись релігією, вбивають іновірців. Банда, яка визріла на теренах спустошених і зруйнованих війнами Іраку й Сирії, вийшла далеко за межі Близького Сходу. Розстріл 4 десятків туристів на пляжі туніського міста Сус у червні довів - світ атакують середньовічні варвари.

Терорист з автоматом Калашникова знімав на відео масове вбивство й сміявся, коли випускав кулі на узбережжі в беззбройних відпочивальників. І це не межа кривавим злочинам ІДІЛ. 31 жовтня - відтепер найчорніша сторінка російської авіації. На шляху з курортного Шарм-ель-Шейха до Санкт-Петербурга над Синаєм розбивається лайнер з туристами. З відпустки рідні не дочекалися 224 людей.

- Сердце разрывается. У меня у самой ребенок, и я очень часто летаю.

Серед жертв фатального рейсу були й четверо українців. Вибухівку на борт проніс найманець ІДІЛ - співробітник аеропорту, який сховав бомбу в бляшанці з-під газованого напою і підклав під сидіння 15-річної дівчинки. ІДІЛ публікує аудіозвернення і визнає: авіакатастрофа - це їхніх рук справа. Інтернет, власні телеканали й кіностудії, соціальні мережі, преса  - ще одна, не менш потужна зброя у руках терористів. Вони налагодили гігантську пропагандистську машину,  яка дозволяє контролювати й координувати діяльність підрозділів у всьому світі. Після кожного теракту бойовики звітують  в інтернеті, беруть відповідальність за атаку, а вже на ранок наступного дня до лав банди долучаються нові радикально налаштовані потенційні вбивці. Не менше 30 тисяч ІДІЛ-івців - це іноземці. 15 відсотків з них - слабка стать. Жінки - ще один козир бойовиків.

- Вони забирають кров арабів, кров мусульман, кров усього світу.

Як зупинити Ісламський радикалізм у Європі? І що далі робити з мільйонами біженців-мусульман - адже війна в Сирії вигнала з домівок величезну кількість людей. Не менше 1 мільйона утікачів від початку року через Середземне море, Балкани пішли на штурм Єврозони, щоб оселитися в заможних і успішних країнах. Греція відгородилася парканом від Македонії, Угорщина звела такий самий рубіж із колючим дротом біля сербського кордону. В Австрії, Болгарії, Німеччині будівництво стін теж не за горами. Головним питанням 2015-го було: чи втримається Шенген? Терористи змусили урядників задуматися про перекроювання кордонів Європи, посилено охороняти рубежі. Водночас, міжнародна коаліція з одного боку, а Росія з іншого бомбить позиції кривавої банди. Корективи у військову операцію вніс збитий на кордоні Сирії й Туреччини російський бомбардувальник СУ-24.

Авіакастрофа, м'яко кажучи, зіпсувала відносини Москви й Анкари. 

- Речь пойдет о введении ограничений и запретов на деятельность экономических структур Турции на территории России.

Одяг, овочі й фрукти тепер у дефіциті. До Туреччини не продають путівок, а продукти перестали відповідати стандартам. А ІДІЛ тим часом погрожує в 2016-му атакувати Центральну Азію - Таджикистан, Киргизію, Туркменістан. Кривава банда - це ціле покоління бездушних вбивць. Хто насправді фінансує їхню діяльність, і чи може він, рано чи пізно, наказати холоднокровним месникам зупинитися?