Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

31 грудня 2015, 22:23 Суспільство
Підсумки року - Україна
Підсумки року - Україна

За крок до будь-якого часового рубежу кожен із нас завжди озирається назад. Ми розбираємо свої помилки та намагаємося зробити все, аби їх ніколи не повторювати.
2015 приніс Україні і українцям чимало потрясінь та змін. Усе це нас загартовує, але при цьому ми стараємося не втрачати оптимізму. Валютні гойдалки, політичні самогубства, наймасштабніші трагедії, боротьба за виживання та реформи - все це змінило нашу свідомість.

2015-й почався в Україні з валютної лихоманки. Щодня долар встановлював нові рекорди. В обмінниках "зелені" купували за 30, а продавали за 40 та навіть 45 гривень. Тоді багатьом згадалися лихі 90-і. Знайти валюту навіть за дуже завищеним курсом було неможливо. Дійшло до того, що українці в паніці скуповували побутову техніку, електроніку. Цінники у крамницях міняли по кілька разів на день. Зросли ціни на продукти, ліки, одяг - буквально на все. 

- Всі скупляють, я теж скупляю. 

- Я не делаю запасы продуктов, на всю жизнь не напасешься...

А вже навесні - новий удар по гаманцях українців. З квітня втричі зросли тарифи на газ, майже вдвічі - на електроенергію. Комунальні тарифи стали непід'ємними для багатьох. Особливо для пенсіонерів.

- Разве я змогу платить? Я не могу при всіх моїх условіях…

За підрахунками ООН, в 2015-ому 80% українців живуть за межею бідності.
 
***
Одні збідніли, а інші наживаються. Влада, під виглядом боротьби з корупцією, дає публічну прочуханку чиновникам. У березні просто у прямому ефірі затримали головного рятувальника України - Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького. Це сталося на засіданні Кабміну. Їх підозрюють у розкраданні державних коштів та вимаганні хабарів від підлеглих. За рішенням Печерського суду Києва, Бочковський та Стоєцький вийшли із СІЗО під заставу в розмірі більше мільйона гривень. Наразі ще триває судовий процес.

***
Вразили Україну цього року й серія самогубств і політичних убивств. Так, 28 лютого колишній депутат від Партії Реґіонів Михайло Чечетов викинувся з вікна своєї квартири. 9 березня застрелився з власної мисливської рушниці його колега по партії Станіслав Мельник. Він залишив записку, в якій вибачається перед родиною. А 12 березня скоїв самогубство екс-голова Запорізької обладержадміністрації Олександр Пеклушенко. Майже за місяць, 15 квітня в під'їзді власного будинку в столиці вбили ще одного реґіонала - Олега Калашникова. А вже наступного дня, 16 квітня, в Києві застрелили журналіста Олеся Бузину.

***
Наймасштабніша пожежа року сталася на Київщині. 8 червня спалахнула нафтобаза компанії БРСМ. У вогні загинули шестеро людей, а гасили шалене полум'я вісім днів! За версією слідства, причиною лиха стала невідповідність нормам безпеки процесу змішування нафтопродуктів. Також не було проектної документації на будівництво та введення бази в експлуатацію.

- Очень тяжело, особенно когда это вторая смерть в одной семье. Год назад одна смерть. Сейчас вторая.

Нині головний інженер і директор нафтобази під домашнім арештом. Якщо їхню вину доведуть, підозрюваним загрожує до 10 років в'язниці.

***

Упродовж 2015-го українців залякували численними терактами. У Києві, Харкові, Одесі, Маріуполі, Львові сталися десятки диверсій і вибухів, більшість з яких поки залишаються нерозслідуваними. Але найкривавіші події сталися 31 серпня перед будівлею Верховної Ради. Там у натовп правоохоронців кинули бойову гранату. Внаслідок кривавих подій загинули четверо нацгвардійців, понад сто п'ятдесят людей дістали поранень. За кілька хвилин після вибуху правоохоронці затримали Ігора Гуменюка. За інформацією слідства, саме він кинув гранату.

- Це була начинка, гайки, болти. ... які хочуть шуму, безчинств...

Нині Гуменюк вже колишній правоохоронець. Він у СІЗО, втім, досі невідомо, хто саме організував теракт.

***
І нарешті, цього року сталося те, про що довго говорили. В Україні правоохоронців тепер називають полісменами. 4 липня на Софіївській площі в Києві нові патрульні присягли на вірність українському народові. Гарні та розумні хлопці й дівчата вперше вийшли на вулиці столиці. Нові полісмени - ввічливі, ніколи не відмовляють перехожим, щоб зробити селфі з копом. Вже згодом патрульні з'явилися у великих обласних центрах. Але їм часто закидають непрофесіоналізм. Адже 90 відсотків - це люди, які ніколи не працювали в системі МВС. І лише 7 листопада набув чинності закон "Про Національну поліцію". Тим самим з української мови викреслено слово "міліція".