Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 грудня 2015, 23:08 Суспільство
Про підготовку спецслужб світу до Нового року
Про підготовку спецслужб світу до Нового року

Теракт - під час святкування Нового року в центрі Анкари. У Туреччині заарештували двох людей, які планували криваву атаку в центрі міста в розпал гулянь. У натовпі смертники мали підірвати бомбу. Поліція вилучила в підозрювани, які належать до банди ІДІЛ, вибухівку, механізми для її виготовлення та детонатори. А у Європі безпрецедентно посилюють заходи безпеки на час святкувань.

На площі біля Бранденбурзьких воріт очікують просто аншлаг туристів на святкування Нового року. А отже, всіх цих людей потрібно захистити й гарантувати їм безпечні вихідні. Велелюдні місця й натовпи - просто рай для терористів. Саме так вони останнім часом коять криваві розправи. Європа - з огляду на застереження спецслужб - невпинно посилює охорону культурних і туристичних пам'яток.

Ан'я Маркс, організатор:

- Після Парижа ми не можемо чинити інакше. Безпека громадян - передусім. Ми збільшуємо кількість охоронців, обмежуємо правила входу й таке інше.

Лише від початку цього тижня європейські спецслужби запобігли десятьом нападам. У мегаполісах Старого світу гамірно, але все ще небезпечно. Досі на волі організатор паризьких терактів Салах Абдеслам, терористи в мережі погрожують новими атаками. Хоча європейці кажуть: панікувати не варто.

Ердер Мазоччі, римлянин:

- Звісно, атмосфера дещо відрізняється від попередніх років. Втім, усі ці заходи - поліція, металодетектори - для нас із вами. Тому не варто перейматися й потрібно поводитися як завжди.

Найбільший переполох у Бельгії. Там переховувалися ватажки терористів. У найбільших містах країни тривають антитерористичні рейди.

Не менше полісменів у Великій Британії. Скотланд Ярд переконує: робить усе можливе, щоб люди почувалися комфортно на вулицях, незважаючи на солдатів і полісменів зі зброєю.

Джо Едвардс, суперінтендант поліції:

- Лише Лондон патрулює до 3 тисяч офіцерів. Ближче до святкування виведуть додаткові підрозділи. Втім, наше завдання - не налякати, а навпаки, заспокоїти лондонців і гостей міста під час зустрічі 2016-го.

Свято наближається. І європейці сподіваються - воно дійсно буде безпечним, а всі негаразди й трагедії залишаться у минулому.