Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 грудня 2015, 00:33 Суспільство
На Харківщині російські прикордонники створили страшні черги
На Харківщині російські прикордонники створили страшні черги

Застряглі в нейтральній зоні. Охочі в'їхати до Росії не  можуть перетнути кордон Федерації. На Харківщині в пункті перепуску Гоптівці - багатокілометрова черга. Люди кілька годин стоять в очікуванні на милість російських прикордонників. Бо ті дуже повільно виконують свої обов'язки - скаржаться подорожні. І з жахом чекають на сутінки. Адже з такими черепашими темпами - доведеться спати в холодних автомобілях.

Легковики, вантажівки, пасажирські автобуси. Пенсіонери, подорожні з дітьми, далекобійники. Ті, хто їдуть в гості, у справах або повертаються додому. Громадяни України та Росії. Всі вони - вже за межами України - годинами чекають черги в'їхати до Росії.

Олександр Козлітін, мешканец Харківської області:

- Я еду с 10 часов дня. Вы видите, где я нахожусь. С 10 часов дня - я возле ворот был. И вот уже 10 минут второго - мы до сих пор на этом месте. 

Олександр Смецький, мешканець Харківської області:

- Автобус где-то часов 15. Если с самого начала. Мы ж там стояли, где пост ГАИ.

- То есть, вы со вечера?

- Да. На Украине быстро проехали. А Россия, наверное, не принимает. И все.

Люди в автобусі втомлені багатогодинним очікуванням. Олександр навіть не витримав - пішов на російський бік дізнатися, чому затримка.

Олександр Смецький, мешканець Харківської області:

- Если на Украине все окошки пооткрывались, то там одно окошко работает - и все.

- А вы им сказали?

- Бесполезно им говорить. Они: сейчас вообще уйдете отсюда!

Українські прикордонники пояснюють: під Новий рік трафік збільшився наполовину. Якщо кілька днів тому за добу Гоптівка пропускала 8 тисяч людей, то сьогодні це вже 12. Відтак, прикордонна служба вивела у пункт перепуску більше людей. А російські колеги кажуть: "працюють у штатному режимі".

Максим Ковальчук, керівник прикордонного відділу Дергачі:

- З їхніх слів, вони працюють на повну "мощь".

- А насправді?

- А насправді - ви бачите, яка картина.

Олександр, мешканець Харківської області:

- Где-то пять часов, может, шесть. Как Россия начнет впускать. Что-то у них там. Может, компьютер завис. Полтора часа, наверное, простояли, чтоб проехать 10 метров.

Мало того: з російського боку кордону подорожні українці мають заповнити купу паперів. А це - чергова затримка.  

Сергій Козій, мешканець Харківської області:

- Там долго оформляют. На въезд долго. Бумаг очень много. Еще нужно писать, как называется? Куда ты едешь, объяснительную. На ФСБ. Куда ты едешь - телефон, адрес. Долго эта вся канитель.

Люди, які подорожують громадським транспортом, залишають автобуси та перетинають кордон пішки. Так швидше - в обидва боки.

- Да просто: все выходят из автобуса. И идут в пешеходный коридор. Но там основная очередь, конечно, на российской границе. На украинской уже ничего нет.

Найбільше в черзі - мешканців прикордонних селищ. У багатьох за кілька кілометрів, але вже по той бік кордону - близькі родичі або батьки. Кілька водіїв, підрахувавши, скільки часу триватиме дорога, відмовляються від подорожі та повертають назад до України: мовляв, привітаю тещу з Новим роком по телефону.