Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 грудня 2015, 14:05 Суспільство
Традиції та сучасність - як в світі відмітили католицьке Різдво
Традиції та сучасність - як в світі відмітили католицьке Різдво

Зворушлива проповідь понтифіка, виступи перших осіб світу, родинний затишок та екстравагантні розваги. Католицький світ відзначає Різдво. Про багатовікові традиції та сучасні святкові витівки.

У Ватикані на площі святого Петра - тисячі людей! Усі прийшли на різдвяну проповідь Понтифіка. Заходи безпеки під час богослужіння були посилені. Кожен, хто заходив до собору, мав пройти через металодетектор. У своїй промові Папа Римський закликав усіх, хто "сп'янів" матеріальними благами - повернутися до істинних цінностей. Сам Франциск був на службі дещо стомленим.

Папа Римський Франциск:

- У суспільстві, так часто запамороченому духом споживання і жадобою насолод, багатством і марнотратством, самозакоханістю і суєтою, Христос закликає нас до стриманого життя, іншими словами, до життя в простоті, послідовності, це потрібне для того, щоб побачити і зрозуміти, що важливо.

А Віфлеєм, де народився Ісус, зустрів Різдво молитвою про біженців з Близького Сходу. Латинський патріарх Єрусалима Фуад Туаль у месі згадував події року, що минає. Він - затьмарений війнами і масовою міґрацією, а на Святій землі - черговим спалахом палестино-ізраїльського конфлікту. Через це на Різдво до Віфлеєма прибуло вдвічі менше прочан.

Королева Великої Британії Єлизавета II відвідала різдвяний молебень з сім'єю в Сандрінхемі. А у традиційному телезверненні згадала свої молоді роки і коханого чоловіка. А промову присвятила надії в темні часи.

Єлизавета II, Королева Великої Британії:

- Цього року світ змушений був протистояти "моментам пітьми", але в Євангелії від Івана є строфи великої надії, які часто читають під час різдвяних богослужінь: "І світло в темряві світить, і темрява не огорнула його".

А президент США Барак Обама цього разу привітав усіх з Різдвом разом із дружиною.

Барак Обама, Президент США:

- Всім щасливого Різдва! Це одна з наших улюблених пір року в сім'ї Обами, наповнена теплом і гарним настроєм. Цього року я приєднався до спеціально запрошеної зірки: пані Обами.

Мішель Обама, перша леді США:

- Всіх з Різдвом! Тут, у Білому домі, ми цілий місяць допомагали кожному налаштуватися на атмосферу свята. Ми запросили сюди тисячі сімей, щоб вони могли насолодитися цією урочистою подією. 

В американському штаті Вірджинія на Різдво влаштували казкові розваги. Там Санта-Клауси, ельфи та інші казкові персонажі мчать на водних лижах. Такі заїзди - для Вірджинії вже традиційні. Їх проводять 30 років. 

Водні забави на Різдво обрали й жителі Австралії. Тут на один з найпопулярніших пляжів Сиднея - Бонді-Біч - прийшли сотні людей. Вони засмагали, серфінгували і вітали одне одного зі святом. Про те, що це Різдво, нагадували шапки Санти та роги оленів на головах, а також - прикрашені ялинки. Радіють навіть рятувальники, яким довелося вийти на роботу.

- Є одна річ, яку ми любимо більше за нашу роботу - нашу роботу на Різдво. Це чудовий день, стільки радісних людей.

І навпаки, справжнє - засніжене - Різдво в жителів Північної Каліфорнії. В гірських районах випало стільки снігу, що навіть довелося закрити дороги та лижні маршрути.