Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 грудня 2015, 00:26 Суспільство
У Вишгороді заради земельної ділянки знищують спортивну базу
У Вишгороді заради земельної ділянки знищують спортивну базу

Сушіть весла! У Вишгороді скандал навколо тренувального центру веслувального спорту. База - доволі ласий шматок землі. Це кілька гектарів біля Києва, та ще й з виходом до води. Спортцентр взяли в оренду спортсмени і намагаються відбудувати. Утім, тамтешні чиновники - проти такої ініціативи. Чому?

Володимир на воді - з дитинства. Він майстер спорту, багаторазовий учасник світових чемпіонатів. А нині - керівник Федерації академічного веслування. Чоловік не приховує: дітей, які хочуть іти у спорт - хоч відбавляй. Та більшість тренувальних баз просто в жалюгідному стані. Одну таку - у Вишгороді - Володимир з друзями орендував і взявся рятувати.

Володимир Власенко, керівник Федерації академічного веслування України:

- Восстановили эти стены, накрыли навесом. И сделали вот такую пристройку, чтобы дети могли поучиться, посидеть. Вот это вот душевые кабины, которые мы планировали сделать. Потому что дети приходят на тренировку мокрые. Два раза потренировались - и родители уже не пускают.

Та щойно розпочали ремонт - з перевіркою з'явилися чиновники з райради.

Володимир Власенко, керівник Федерації академічного веслування України:

- Не успели мы сделать что-то хорошее, нам сказали, что мы претендуем на какое-то право собственности, нарушили условия договора, хотя я скажу - за сколько лет здесь ни одной копейки не было вложено.

Мало того, з'ясувалося, що комунальне підприємство - в боргах. За попереднього директора спортивна база завинила державі приблизно півмільйона гривень.

Ірина Побідаш, депутат Вишгородської райради:

- Ще борги, нібито ДСО там охороняла, при тому всі свідки скажуть, що там не було жодного охоронця, не було кнопки тривожної сигналізаціі, датчиків руху встановлено не було, але договір був підписаний і борги піднялися підприємством.

Володимир Власенко, керівник Федерації академічного веслування України:

- Базу заведомо вели к банкротству. Вы понимаете, что схемы очень простые: есть збиткове підприємство. Выставляется на аукцион, и естественно, купит его тот, кто владеет этим аукционом.

Та в районній раді Вишгорода чомусь не зважають на дії колишнього керівництва бази. Натомість - скликали експертну комісію, щоб вирішити - чи законно відбудовують тренувальний центр.

Олександр Дзюба, керівник комунальної комісії Вишгородської райради:

- Без розробки відповідних документів ми не можемо гарантувати того, що ці капітальні реконструкціі, які там відбуваються, вони відповідають всім нормам, і завтра вони не заваляться. Наша комісія засвідчила сам факт порушень, є відповідні ограни, які зроблять відповідні висновки.

Чиновники не вірять у добрі наміри орендарів. І переконують комісію, що будівництво на спортбазі - хитрість. Завдяки якій можна відсудити землю біля води. 

В'ячеслав Савинок, заступник керівника Вишгородської райдержадміністрації:

- Людям не треба компенсація, людям потрібна частка майна, відсуджена через невідокремлені поліпшення. Зразу можуть претендувати на земельну частку.

Та активісти відкидають ці підозри. І наголошують - роблять усе, щоб зберегти унікальний тренувальний центр для дітей. Адже у Вишгороді веслування дуже популярне.

Павло, мешканець Вишгорода:

- Примерно 40% молодежи посещает эту базу. Просто она в состоянии, чтоб чуть ли не 100 человек занимались сдесь. На свежем воздухе, ну как по мне, это самый интересный вид спорта, который есть в нашем районе и области.

Та чи зважатимуть на це чиновники? Чи на місці спортивної бази незабаром з'явиться чергове котеджне містечко?