Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 грудня 2015, 23:03 Суспільство
Через брак туристів египтяни швидко вчать українську
Через брак туристів египтяни швидко вчать українську

Нема туристів - нема... базару! В Єгипті на завжди гамірних ринках - затишшя. І посилена охорона. Все тому, що зараз країна закрита для громадян Росії, Великої Британії та Німеччини - через теракт на російському літаку. Натомість українці можуть відпочивати на Синаї вільно. Тож єгиптяни, аби приманити покупців, вже почали вчити українську.

Після теракту на російському літаку життя в Єгипті немов завмерло. Туристів значно поменшало. Це особливо помітно, коли в'їжджаєш до курортних міст. Завжди жваві східні базари - геть спорожніли. А продавців у крамницях більше, аніж покупців. 

- Я хочу туристов лучше, посмотрите - все сидят. Все смотрем, нету роботи никак.

Єгипетські базари ще донедавна були, мов мурашники. Щодня тут заробляли тисячі доларів - на екзотичних фруктах, сувенірах чи каркаде. Зараз полиці крамниць заповнені. Та купувати крам - нікому.

- Откриваєм магазин, но єслі роботи нєту, нє знаєм, что будем єсть завтра.

Попри те, що туристів на базарах негусто, єгипетські продавці не зраджують традиції. І все одно завзято торгуються з клієнтами. 

Назар Міліневич, кореспондент:

- У Єгипті кожен турист повинен вміти торгуватись на ринку, адже для тутешніх продавці це є справжня традиція. Ось пропоную перевірити:
- Хау мач? В доларах будет три долара, за два отдаш?
- А если что много будеш брать, тебе отдам дешевле, вибираєш, что надо, отдам магнитик тебе. 

Для туристів це своєрідна розвага, а для продаців - звична справа, розповідає Пітер. 

Пітер, продавець крамниці:

- Вот ето можна ні тебє, ні мені - за полтора отдам. Если можна не три и не два, можна за два с половиной, не тебе ни мене.

Крім продавців біля спорожнілих крамниць, на ринку можна зустріти хіба українських туристів. Вони не приховують - відпочинком задоволені.

Олег, турист з України:

- Зараз дуже сильно люблять Україну. Багато єгиптян уже дуже добре вивчили український, відношення дуже хороше, вивчили українські лозунги і мову.

Мухамед, продавець на базарі:

- Січас только роботаем для України, український больше, рускій мало сичас, а мне надо українский и руский, много туристов, много туристов, потому что нужна хорошая робота.

Українців не лякають перевірки в аеропорту, військові блокпости та постійний супровід поліції.

Олег, турист з України:

- Безпека дійно тут, як і посилена, багато блокпостів і багато поліції, але всі вони обороняють наш відпочинок, і це все розуміють. Ми їх не бачимо, але вони дісно є.

А єгиптянам поки залишається тільки чекати, коли європейські країни та Росія поновлять польоти до Синаю. Українцям же, які нині дають головний заробіток, місцеві готові навіть у коханні зізнаватись.

- Я люблю НТН, я тебе кохаю, Україно. 

- Слава Україна. Хеліб мер Україна.