Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2015, 23:34 Суспільство
Відтепер батьки можуть зареєструвати дитину просто в пологовому будинку
Відтепер батьки можуть зареєструвати дитину просто в пологовому будинку

Отримати перший документ в житті, не виходячи з пологового будинку! У деяких українських містах свідоцтво про народження видають одразу перед випискою. Тож батькам не потрібно з малюками на руках стояти в довжелезних чергах у РАГСах. Таким чином уже спростили життя батькам у Броварах.

Мама двійнят Лізи та Андрія ледь стримує сльози. Про діток родина мріяла довгих 13 років! Сьогодні їх виписують із Броварського пологового будинку. І, окрім бірки з номерком, малюки вже мають свій перший документ! Свідоцтво про народження.

Тетяна Галамага, породілля:

- Прийшли із соціальної служби, взяли документи наші, паспорта, брачне свідоцтво, і зробили нам всі документи тут. Щоб ми не катались, і все.

Зробили всі документи дуже швидко, і головне - без жодних черг і потреби кудись їхати.

- Скільки це часу зайняло - вчора забрали документи, сьогодні вже зробили.

У пологовому будинку для видачі свідоцтв про народження обладнали спеціальну кімнату. Там працюватиме такий собі міні-філіал РАГСу.

Лідія Мальченко, керівник відділу державної реєстрації Броварського управління юстиції:

- Це дуже зручно - не йти до відділу державної реєстації, не тратить час, а тут ми приїзджаємо з вівторка по пятницю, не нада приїзджати до відділу державної реєстрації, на місці забираєм документи, реєструєм. І видаємо зразу.

За законом, зареєструвати новонародженого батьки мають протягом місяця. І часто це стає випробуванням для батьків. Бо з немовлям потрібно стояти в черзі або шукати, на кого залишити малюка. Дехто затягував з реєстрацією, бо не міг вигадати імені для дитини.

Лідія Мальченко, керівник відділу державної реєстрації Броварського управління юстиції:

- Місяць давався на те, щоб батьки подумали, поспілкувались з родиною. Батькам тепер будем говорити, щоб вони заранєє придумали ім'я красиве своїм діткам.

Реєструвати дітей вже в пологовому в Україні почали ще у вересні. Утім, не всюди, а лише в обласних центрах і лише в деяких пологових будинках. Приміром, у Києві лише в одному.

У світі практика реєстрації дитини безпосередньо в лікарні давно існує в Німеччині. А з жовтня таку послугу мають й іспанські породіллі. В інших країнах батькам треба самим їхати по документи до спеціальних установ.