Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2015, 21:45 Суспільство
Триває протистояння вірян на Рівненщині
Триває протистояння вірян на Рівненщині

Блокада - день п'ятий. У селі Птича на Рівненщині в храмі досі голодують семеро вірян. Вони оточені кордоном правоохоронців. Напередодні одній жінці стало зле, її ушпиталили, і тепер вона вдома. Що ж там відбувається зараз і чи є надія на порозуміння?

Геннадій Стамбула, кореспондент:

- Великий конфлікт - в маленькому селищі Птичі, що на Рівненщині. Це село прославилося вже на всю Україну. Тут п'яту  добу селяни буквально воюють за місцевий храм. З одного боку - парафіяни Української православної церкви, з іншого - УПЦ Київського патріархату. Між ними майже 300 правоохоронців. 

Парафіяни УПЦ стоять за церкву. Ще вчора їх було восьмеро. Сьогодні - семеро. Ця жінка не витримала п'яту добу в холоді, без їжи та води - їй стало зле. Ці оплески та гучні крики - селян-опонентів. Вони відмовлялися пропускати в храм вірян УПЦ та лікарів, щоб надати допомогу постраждалій. З небажанням, але погодилися -  коли втрутилися правоохоронці.

Ірина Городчук зараз вдома, на лікарняному. Каже - почувається вже краще. Правда, трохи в очах паморочиться й тиск скаче. Адже такого стресу ще ніколи не переживала.

Ірина Городчук, вірянка УПЦ, жителька с. Птича:

- Іри сусідка кричала: щоб ти здохла. Судіка друга кричала… Кума кричала: щоб ти здохла… Бачите, не здохла… бог береже…

Лікарі сказали: організм у жінки виснажився за ці дні голодування. Погано стало й матері Ірини. Але вона досі голодує.

Достукатися до вірян у церкві заважають правоохоронці.

- Погодьте з керівництвом питання…

Місцева поліція оточила храм. Не пропускають нікого. Все має бути за законом. І ніяких але. В цьому категоричний отець Миколай. Він майже півстоліття прослужив в селі священиком Свято-Успенського храму. Адже суд визнав - церква належить УПЦ. І крапка. Отже, опоненти пускай будують собі новий храм.

Отець Миколай, священик Свято-Успенського храму в с. Птича:

- Щоб вийшли із церкви… Помогаємо будувати храми…

Цей чоловік - сільський голова Птичі. Ярослав Вознюк показує стос паперів. Тут є дозвіл на право власності на землю під церквою та на сам храм. Господар - сільська громада Української православної церкви. І це голова підтверджує. А для будівництва нового храму навіть ділянку в селі вибрали.  

Ярослав Вознюк, сільський голова с. Птича:

- У нас тут є ділянка, яка була призначена для комерційного використання, але за бажання депутатів ми зняли з торгів, щоб в разі чого передати одній з релігійних громад.

Зараз парафіяни УПЦ проводять богослужіння на вулиці біля окупованого храму, чи тут - у звичайному гаражі настоятеля. А всередині церкви досі голодують семеро вірян.
Вони готові стояти до останнього.