Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2015, 21:13 Суспільство
Ветерани міліції влаштували мітинг під Верховною Радою
Ветерани міліції влаштували мітинг під Верховною Радою

Бути почутими. Сьогодні під Верховну Раду вийшли колишні міліціонери. Вони хотіли дізнатися, чому їх кинули напризволяще. Пенсії не перераховують, квартирні черги скасували. Та й переатестація часто несправедливо залишає за бортом досвідчених спеціалістів.

З українськими прапорами в руках та з надією, що їх почують. Під Верховну Раду вийшли пенсіонери МВС. Колишні оперативники, слідчі та дільничні інспектори з усієї України. Вони не згодні з нинішньою реформою. Якщо раніше разом зі збільшенням зарплат міліціонерів, що працюють, перераховували і їхні пенсії, то зараз цей закон скасували.

Анатолій, пенсіонер МВС:

- Зарплату підняли по 3-4 рази, а нам ніхто нічого не добавляє. Ціни на продукти, підіть в магазин. За квартири платим, за тепло платим. По тисячі і більше за квартиру тільки треба заплатити. Вот і ми виживаємо.

Віктор приїхав із Чернігова. Чоловік каже - реформу поліції підтримував до моменту, поки не отримав листа. Більше 20 років він стояв у черзі на житло і був уже 5-м. Але тепер квартира колишньому експерту не світить.

Віктор, пенсіонер МВС:

- С ликвидацией ОВД ликвидирована и комиссия, и после Нового года приди, забери документы и по месту жительства становись на общий учет. Все отмазки идут: ты работал в милиции, милиции уже нет, и забудь о том, что было. Но извините, 23 года простоять в очереди, быть 5-м и вот так лишиться всего!

Не розуміють колишні правоохоронці і того, за яким принципом відсіюють міліціонерів атестаційні комісії.

Віталій, пенсіонер МВС:

- Підготувати за 3 місяці можно постового міліціонера, які оце їздять з мигалками, а хіба за 3 місяці можно підготувати оперативного працівника, слідчого, експерта-криміналіста? Це ж не можна. А злочинність як росте. Чим вони думають?

До пікетувальників таки вийшли депутати. Пообіцяли розібратися.

- Побачимо, що у нас получиться з цього. Тільки з Запоріжжя люди приїхали?

- Нє, ще є. З усієї України.

Та якщо в пенсіонерів є надія, що їх почують, то у нинішніх міліціонерів, які не пройшли атестацію, її майже не залишилось. Юлія теж потрапила до чорних списків. Жінка працювала слідчим на Луганщині. Коли там почалася АТО - не вагаючись з двома дітьми переїхала до столиці. З серпня минулого року працює в Дарницькому відділку. З боку керівництва - лише позитивні відгуки. Та атестаційна комісія вважає інакше. Її висновок пролунав як вирок - посаді не відповідає. Перші два етапи тестування Юлія з легкістю пройшла, а ось на співбесіді почула дивні запитання.

Юлія Філіповська, співробітниця Дарницького відділу поліції Києва:

- Был вопрос провокационного характера: что, если я окажусь в зоне АТО и в прицел увижу своего бывшего сотрудника, то как бы я поступила? Мне просто интересно, кто эти люди? У них есть допуски до державной таемници. Могут ли они задавать такие вопросы?

Та, як і пенсіонери під парламентом, Юлія здаватися наміру не має. Вона вже підготувала позовну заяву і чекає лише на офіційне оприлюднення результатів атестації. Жінка переконана, що всі правоохоронці, які не згодні зі звільненням, теж підуть захищати свої права до суду.