Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2015, 00:57 Суспільство
Агресивні пристрасті навколо храму на Рівненщині
Агресивні пристрасті навколо храму на Рівненщині

На Рівненщині у селі Птичій не вщухає скандал навколо церкви між прихильниками двох патріархатів. Дійшло навіть до кривавих бійок! Сьогодні сторони сіли за стіл переговорів. Та чи вдалося домовитися? І що зараз відбувається у храмі?

Іх тут вісім. Вони без світла та іжі. Вже третю добу. Парафіяни та священики Української православної церкви заблоковані у храмі. Правоохоронці оточили церкву, нікого не впускають та не випускають.

Протоієрей Віктор Земляний, представник УПЦ:

- У нас є документи на право власності. Поліця не дає зайти до храму. Наших людей б'ють, звільняють з роботи.

Кулачна війна за сільську церкву почалася ще минулого року. Парафіяни Київського патріархату зайняли храм, поміняли замки та нікого всередину не пускали. А УПЦ поскаржився до суду, відстоюючи право на власність. Тоді нібито домовились: церкву зачинити та нікому не заходити, допоки суд не ухвалить рішення. Але це сталося нещодавно. УПЦ - таки власник. Тоді віряни Київського патріархату і вирішили брати храм штурмом.

Жахливі події сколихнули маленьке село Птича на Рівненщині минулої п'ятниці. Як розповіли парафіяни УПЦ, зайти до храму завадили прихильники Київського патріархату. Накинулися на людей з кийками, битами, травили слізогінним газом. Навіть не зважаючи, що всі законні права на володіння храмом є у парафіян з УПЦ.

Отець Іоан народився та виріс у цьому селі. Знає тут майже кожного. Але він ніколи не думав та не гадав, що колись с кулаками піде брат на брата, сусід на сусіда. 

- Ми за едину Україну. Так само за Украину, ми так само молимся за наших військових хлопців, які служать на сході України…

- Поки ми тут були, мені особисто побили вікна. Ще будете далі сидіти - хати попалимо.

Дві сторони конфлікту тепер вимушені домовлятися. Зібралися в рівненській обладміністрації за зачиненними дверима. Посиділи. Але так компромісу не знайшли. Чиновники сказали: домовляйтеся самі. 

Юрій Приварський, перший заступник Рівненської ОДА:

- Органи виконавчої влади знаходяться поза церквою. Адміністрація повинна дотримуватися законодавства і слідкувати за його дотриманням.

Священики Київського патріархату пропонують почергово проводити богослужіння в храмі. 

Протоієрей Сергій, секретар Рівненської єпархії УПЦ КП:

- Це може задовольнити обидві сторни… Тим більше депутати сільської ради прийняли рішення надати храм, оскільки храм є власністю сільскої громади, надати храм в почерговість - одним і іншим, були визначені навіть години.

Але після побиття вірян УПЦ минулої п'ятниці вони навіть нічого слухати не бажають.

Протоієрей Віталій Герлінський, секретар Рівненської єпархії УПЦ:

- Сільска рада виділяє нову земельну ділянку, і ця ділянка буде місцем новозбудованого храма, який будуватиме вся громада села. Для них легше забрати храм і в такий спосіб висловити свої майнові претензії.

Адже попередні домовленості не виконувалися, і віри вже в людей немає.