Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 грудня 2015, 00:19 Суспільство
Оперативне розслідування вбивства в Полтаві
Оперативне розслідування вбивства в Полтаві

Дивитися кримінальні фільми і читати детективи люблять майже всі. В житті ж робота головних героїв таких історій часто залишається поза кадром. А від того стає недооціненою. Вивідач, нишпорка, слідак - як тільки не називають оперативників позаочі. Та це саме ті, хто безпосередньо йде по слідах убивць і бандитів. У Полтаві оперативники спромоглися за три дні розкрити, на перший погляд, безнадійну справу.

Про люте вбивство медсестри у квітні говорила вся Полтава. Бідолашну знайшли в повеневому болоті в середмісті.

Юлія Зайцева, кореспондент:

- За краплями крові та слідами волочіння правоохоронці змогли швидко відновити події того фатального вечора: де та як саме було вбито жінку. Однак не виявили жодних зачіпок чи підказок, хто міг скоїти настільки жорстокий злочин.

Ні відбитків пальців, ні залишків одягу, ні слідів чобіт. Убивцю шукають півсотні правоохоронців, та версій - безліч. Тож єдина можливість:

- Искать свидетелей, только по какой-то ниточке можно было потянуть.

Олег Білоус працював тоді в одній зі слідчо-оперативних груп.

- Вот оно, фактически это место убийства, раньше здесь было болото.

Навколо - лісосмуга, далі - приватні будинки, оточені багатоповерхівками. Оперативники мали опитати всіх мешканців, знайти найменшу підказку. Вже за добу - перші крупиці інформації. Того вечора біля болота начебто бачили задурманеного безхатька. Олег знову розпитує перехожих: з-поміж інших зупиняє молодика: 

Олег Білоус, старший оперуповноважений Департаменту протидії наркозлочинності:

- Он как раз появляется как из ниоткуда, и просто меня чувство какое-то останавливает, я разворачиваюсь и начинаем в ним беседовать.

Хлопець розповів, що гуляє. Назвав своє ім'я, адресу і навіть номер телефона. І жодним словом чи жестом молодик не навів на себе підозри. Та таки перевірили інформацію про нього в міліційній базі - все чисто. Затримувати - жодних підстав.

- Чувство меня не покидало, что он нехороший человек. 

Та інтуїцію, як-то кажуть, до справи не пришиєш.

Олег Білоус, оперуповноважений:

- Задержали бы, потом отпустили - и человек уничтожил бы вещественные доказательства, потому что понял, что его уже разыскивают.

Чуття опера не підвело. Підозрілого затримали наступного дня, коли його за фотографією впізнали свідки. А вдома знайшлися й докази: жіноча сумка, гаманець, телефон. А сам убивця почав удавати... психопата.

Підозрюваний:

- Я вбив троля. Я есть Адам, во мне 5 кровей. Я судья, я диявол, я сатана.

Уся марудна детективна робота правоохоронців залишилась у тіні. Бо власну вправність вони вважають везінням. 

- Только оперский фарт, и, ну может чуть-чуть… нет, наверне, все только оперский фарт.

Насправді ж за "оперською удачею" криється копітка робота, збиті ноги, психологічне перевантаження та вміння тримати агентурну мережу.

Руслан Бірюков, заступник керівника ГУ Національної поліції в Полтавській області:

- Он может пожертвовать и личным временем, он может пожертвовать где-то семьей, но у него уже идет азарт, он понимает, что эту ситуацию надо довести до конца, потому что именно сейчас и именно сегодня, завтра уже будет поздно.

Олег працює опером уже 5-й рік - після закінчення навчання. Чого тільки не було - робота під прикриттям, засади в підвалах та розкішних маєтках, гонитви й розмови заради одного слова. Після розкриття вбивства медсестри його підвищили. Та змінювати оперську роботу чоловік не хоче - бо вже міцно присів на цю детективну голку.

Олег Білоус, оперуповноважений:

- Как минимум министром, но это шутка, но в будущем вижу руководителем какого-нибудь блока оперативного.

- То есть все равно оперативником?

- Оперативник - это однозначно оперативник.