Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 грудня 2015, 22:33 Суспільство
До сторіччя неперевершеної Едіт Піаф
До сторіччя неперевершеної Едіт Піаф

Легендарна співачка, королева французької сцени, яка підкорила серця мільйонів і досі змушує захоплюватися собою цілі покоління. Едіт Піаф сьогодні виповнилося б сто років. Вона все життя була неймовірно закохана в музику, ніколи не опускала рук, незважаючи на всі життєві негаразди. А їх, до речі, на долю тендітної жінки випало чимало. Про тернистий шлях тієї, чий голос заворожує.

Почувши її голос хоча б раз у житті, неможливо залишитися байдужим і забути неймовірний тембр. Легендарна Едіт Піаф. Її спів змушує затамувати подих, а вона завжди усміхнена й сяюча на сцені. Хоча біографія тендітної жінки - сценарій мелодрами. Дівчинку ще крихітним немовлям покинула мати. Батько був вуличним акробатом, одна з бабусь - власниця борделю, друга, яка й виховувала дитину - зловживала алкоголем. Щоб маленька Едіт не заважала дорослим своїм плачем, у молоко їй доливали вина. Кілька разів мало не загинула. В 17 народила єдину доньку, але дівчинка у два роки помирає від менінгіту. Коханий чоловік Піаф - боксер Марсель Сердан - розбився в авіакатастрофі.  Талант і світова слава стали для француженки компенсацією за біль і страждання, які супроводжували все її життя.

Легенда 20-го століття народилася сліпою, але у 6-річному віці її зцілила й повернула зір монахиня - свята Тереза. Першим, що побачила дитина, було фортепіано. Й саме з ним вона нерозривно пов'яже життя і кар'єру, стане автором і виконавицею сотень шлягерів, які досі змушують затамувати подих, коли лунає її неймовірний голос.

Ів Монтан, Шарль Азнавур, Жан Маре. Ці легендарні постаті - її друзі й... коханці. Піаф мріяла про чоловіка на усе життя, але так і не змогла знайти того єдиного. Всі свої особисті драми ретельно приховувала за променистою усмішкою. У неї були злети й падіння, розпач і феєричні перемоги. Замолоду Піаф жартувала, що сподівається померти до того, як втратить голос. Адже не співати просто не змогла б.

Дені Гасьйон, сестра Едіт Піаф:

- Вона заслужила таке визнання, адже була неймовірно відданою глядачам. Мріяла піти з життя молодою, як Даліда, і їй майже вдалося це. Люди досі люблять Едіт, і це не дивно, адже, попри всі страждання вона завжди підводилася й виходила на сцену. Такою була усе життя.

Її не стало в 47 років, більш ніж півстоліття тому. Але й досі численні шанувальники, друзі та родичі переконують, що будуть завжди пам'ятати легендарну співачку.

Шарль Дюмо, композитор:

- Колись вона сказала мені: не переймайся, мені щастить. Отримуй задоволення від кожної з мелодій - і матимеш успіх. Ввечері вона йшла на сцену, а вже зранку у крамницях платівок було повно бажаючих придбати запис.

Феномен крихітної, але неймовірно сильної жінки досі не розгаданий. Багато хто мріє бути схожим на Піаф, намагається копіювати манеру співу. Але такі, як вона, дійсно народжуються раз на сто років.