Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 грудня 2015, 21:01 Суспільство
Міжконфесійна суперечка на Рівненщині триває
Міжконфесійна суперечка на Рівненщині триває

На святкове богослужіння під конвоєм. На Рівненщині у селі Птича вже другу добу прихожани української православної церкви не можуть повноцінно відправити службу та приклонитися перед іконами: там триває конфлікт між прихильниками київського та московського патріархатів. Дійшло до кривавих бійок. У сутичках біля храму травмовано десятеро людей. Чи є світло у тунелі цього релігійного конфлікту?

- Я їздила побої знімати.

- Хто вам травми завдав?

- Дочка, считай, її. Вони знущаються з мене, що я постійні даю інтерв'ю.

Цю жінку зацькували односельці через її релігійні погляди. А напередодні побили просто біля Свято-Успенького храму. Пенсіонерку та ще кількасот вірян УПЦ не пускали в церкву прихильники Київського патріархату. Разом із агресивними молодиками вони ламали ворота, розмахували арматурою.

Віталій Герлінський, секретар Рівненського єпархіального управління УПЦ:

- Представник Правого сектору питає, чи готові ми пролити кров за церкву. Так, ми готові, за віру православну.

За підтримки трьох сотень дужих чоловіків священикам Київського патріархату таки вдалося пробитися крізь стіну протестуючих. Представники УПЦ переконують - опоненти захопили будівлю всупереч закону. Адже є рішення суду - храм належить Українській Православній Церкві.

Єпископ Климент, Голова інформаційного відділу УПЦ:

- На сьогоднішній день підтверджено усіма судовими рішеннями те, що громада УПЦ є повноправним власником культової споруди. Сьогодні судові виконавці мають виконати судові рішення та мають забезпечити вільний доступ вірянам УПЦ до храму. Нажаль, ми бачимо, що це викликало активний супротив у радикалів, у цього Правого сектору, який не має ніякого відношення ні до села Птича, ні до віруючих громади, і силоміць намагається перешкодити виконанню рішення українського суду.

Правити по черзі священики УПЦ не хочуть, тому люди моляться у гаражі.

Надія Калініна, прихожанка:

- Ми правили у священика в гаражі, а вони три неділі служили, а як ми привезли вчора ікону, то вони нас побили.

На святкове богослужіння на честь Миколая Чудотворця із Почаївського монастиря прихожанам привезли ікону святої Богородиці. Та образ до церкви занести не можуть. Це не дозволяють зробити прихильники Київського патріархату. У святковий день біля храму повно поліцїї, посилена охорона тут була і минулої ночі. Та полісмени кажуть - все було спокійно. Конфлікт навколо Успенського храму в селі триває вже майже рік, відколи якась частина місцевих мешканців вирішила перейти до лав Київського патріархату. Тоді Птицька сільська рада ухвалила безпрецедентне рішення - зобов'язала допустити у приміщення церкви іншу релігійну громаду. Відтоді між селянами справжня війна.

Марія Рикун, прихожанка Свято-Успенського храму с. Птича:

- Сьогодні вони розкололи село, сьогодні посварені всі, діти з батьками, чоловік з жінкою, і це вже не любов, це вже не бог, має бути якесь смирення, якесь покаяття.

Вирішити конфлікт мирно пропонує українська православна церква: збудувати ще один храм.

Протоієрей Анатолій, настоятель Свято-Успенської церкви:

- Храм належить УПЦ, якби хоча б один суд буде на стороні КП згідно законодавства, то ми відступимо і будемо будувати свою церкву, але згідно документів усіх судів ця церква належить громаді, і це десь до 400 чоловік.

Тепер рішення за громадою. До нього буде прислухатися і настоятель церкви Київського патріархату. 

Протоієрей Ігор, настоятель храму Київського патріархату: 

- Це потрібно вирішувати громадам, мене влаштує рішення, яке прийме громада, рішення - будемо будувати. Київський патріархат на цей храм не претендує.

Та коли почнуть зводити нову церкву - поки невідомо. Тому віряни готові до останнього стояти біля свого храму.