Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 грудня 2015, 22:47 Суспільство
Безпечний Новий рік - гірлянди
Безпечний Новий рік - гірлянди

У Бердянську п'ятирічного хлопчика вдарила струмом гірлянда, коли він разом з батьками прикрашав ялинку. І це не поодинокий випадок. Як обирати новорічні вогники і на що звертати увагу.

8-річний Денис разом із 6-річним братиком Давидом чекає на новорічні свята з нетерпінням. Бо Дід Мороз принесе їм свої подарунки. І звісно, як і всі малюки, допомагають прикрашати ялинку.

Денис, мешканець Броварів:

- Я помогаю маме, и Давиду, и всем украшать елку. Именно вечером, когда она светит разноцветными огоньками всякими.

Не менше за дітей новорічному дереву радіють і домашні улюбленці. 

- Лада, тут нельзя сидеть.

Ну а яка сучасна ялинка без миготливих вогників? Та чи всі гірлянди безпечні? Статистика свідчить - саме ці електричні прикраси перетворюють ялинки на смолоскипи. Тож обирати гірлянди слід відповідально, й ретельно оглядати їх, перш ніж купувати. Ліпше робити це у крамницях, де є відповідні сертифікати якості. Якщо ж купуєте на вуличних базарах, шукайте спеціальне маркування.

Олександр Кувеньов, співробітник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Необхідно купувати гірлянди, які знаходяться в заводській упаковці, на них має бути маркування "виготовлено згідно  держстандарту - технічних умов України", яке відповідає нашому законодавству.

Якщо з пакованням усе гаразд, оглядаємо саму гірлянду. Попросіть продавця її увімкнути. Перевагу віддавайте ліхтарикам з автоматом перемикання програм. Адже там є вбудований запобіжник, і в разі стрибка напруги гірлянда просто вимкнеться.

Олександр Кувеньов, співробітник ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Дивитися, щоб всюди була ізоляція, не була пошкоджена, щоб всі лампочки горіли, тому що не буде лампочки - то буде перенавантаження на саму гірлянду і на інші лампочки. Звертати увагу, що проводи повинні бути мідними, а не алюмінієвими, тому що вони будуть менше нагріватися.

Та різнобарвні лампочки можуть не лише вдарити струмом, а й отруїти! Адже в більшості випадків новорічна ілюмінація пластикова, і під час нагрівання може виділяти токсичні речовини.

Роман Родина, заступник керівника Київського лабораторного центру:

- Запах могут обуславливать химические вещества. Фенол, формальдегид, они в основном влияют на общее состояние. Могут вызывать головыне боли, могут вызывать, если аммиак, то и слезоточисвость, могут вызывать расстройства нервной системы, то есть утомляемость, слабость.

Гарантія безпеки - висновок санепідеміологічної експертизи. Ви маєте право попросити у продавця показати такий документ. Якщо висновку немає - ліпше купити новорічну прикрасу в іншому місці. Та й це ще не все.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Гірлянди потрібно не тільки правильно вибирайти, а й чіпляти. Вбираючи ялинку, намагайтеся не опускати новорічні вогники близько до підлоги. Їх можуть зачепити діти чи домашні тварини. І навіть якщо нікого не вдарить струмом, є ризик того, що ялинка може просто впасти разом з іграшками і прикрасами.

Тож аби зимові свята пройшли радісно і принесли лише позитивні емоції, слід обирати тільки якісні та надійні новорічні прикраси і заздалегідь дбати про безпеку свою та рідних.