Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 грудня 2015, 21:51 Суспільство
Безпечний Новий рік - піротехніка
Безпечний Новий рік - піротехніка

Петарди, феєрверки та бенгальські вогні - вся ця піротехніка дуже популярна на Новорічні свята. Утім, недбалість та порушення правил безпеки під час їх використання може закінчитися трагедією. Обпечені руки та ноги, втрата зору - ось така ціна може бути в яскравого феєрверка. Як не покалічитися та убезпечити себе від травм під час свят.

Петарди, феєрверки, бенгальські вогні - це невід'ємні атрибути новорічних свят. Але яскраве шоу може перетворитися на трагедію. Опіки шкіри, травми рук і ніг та навіть втрата зору - все це може статися, якщо нехтувати елементарними правилами безпеки під час використання піротехніки. Чотирнадцятирічний Василь Прийма мало не загинув. Хлопчик повертався зі школи, раптом на дорозі побачив петарду. Підпалити її вирішив на кухні... зробити сюрприз мамі. За кілька секунд у хаті пролунав потужний вибух. Дитину з тяжкими опіками та травмами ушпиталили.

Юрій Дем'ян, керівник Мукачівської дитячої лікарні:

- При поступленні до нас одразу відмічалось практично взривна рана правої кисті, що шось серйозний вибуховий пристрій на той час був у руці, практично розірвало кисть.

Василю під час вибуху дуже обпекло руку та понівечило обличчя. Про інцидент хлопчик пам'ятає небагато.

Василь Прийма, постраждалий:

- В учижі запалив, воно ся загасило, а далі вибухнуло.

У лікарні восьмикласник пробуде ще три тижні, адже переніс складну операцію. Тим часом правоохоронці з'ясовують, що ж саме так вибухнуло в руках у підлітка. І обіцяють перевірити всі крамниці піротехніки.

Василь Мадяр, співробітник управління Національної поліції в Закарпатській області:

- Вже починаються новорічні та різдвяні свята, і відповідно правоохронці не будуть стояти осторонь, і будуть плотніше займатись питаннями реалізації піротехніки.

А у крамницях, що торгують феєрверками, вистачає клієнтів. Люди готові віддавати тисячі гривень за салютні установки, продавці запевняють: перше, ніж віддати вибуховий товар, обов'язково інструктують покупця.

Ігор, продавець піротехнічних виробів:

- Ее достаточно установить на ровную горизонтальною поверхность и, не наклоняясь над салютной установкой, поджеч кончик фитиля, и у вас будет ориентировочно десять секунд, чтоб отойти на безопасное расстояние. 

Хлопці з крамниці демонструють, що навіть маленькі петарди потрібно обачно підпалювати. Офіційно ж в Україні продавати петарди та феєрверки можна з вісімнадцяти років. Утім, батьки часто самі купують дітям на перший погляд безпечну піротехніку. 

Олександр, продавець піротехнічних виробів:

- Це найчастіше купляють для дітей, вони є дуже ефектні і гарно виглядає, але потрібно збергіти певні правила безпеки. Коли запалюєш - потрібно відійти, хоча б на три метри відійти, щоб вона просто у вас у руках не спрацювала.

Піротехнічні вироби не можна застосовувати біля житлових будинків, лікарень та дитячих садків. Якщо ж полісмени впіймають охочих до феєрверків на гарячому, вони мають виписати адміністративний протокол і оштрафувати на тисячу двадцять гривень, та забрати всю піротехніку.

Напередодні новорічних свят надзвичайники наголошують: часто після випитої горілки люди йдуть запалювати феєрверки де заманеться. Іскри потрапляють на балкони. І як наслідок - десятки пожеж у будинках.   

Олександр Кувеньо, співробітник ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у м. Києві:

- Якщо підпалювати та держати в руках, можете нанести травми собі, а також якщо використовувати їх не  за призначенням, з балконів квратир, то це може виникнути пожежа у сусідній квартирі або у власній.

Рятувальники додають - куплену піротехніку потрібно ретельно перевіряти і зберігати якайдалі від дітей.

- Не потрібно зберігати біля газових та електричних плит.

Тож аби новорічні свята не перетворилися на лихо, пам'ятайте про елементарні правила безпеки використання піротехніки, а ліпше - взагалі утриматися від яскравих, але дуже небезпечних феєрверків.