Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 грудня 2015, 01:20 Суспільство
Безпечний Новий Рік - іграшки
Безпечний Новий Рік - іграшки

Яскраві, але токсичні! Як прикрасити новорічну ялинку й не потрапити до лікарні. Свідок продовжує цикл сюжетів "Безпечний Новий Рік". Як обирати прикраси для зеленої красуні, аби не завдати шкоди здоров'ю. І де купувати кульки.

Купувати ялинкові прикраси приємно та складно водночас. Адже вибрати з-поміж всієї цієї краси - справа не з легких. Найчастіше отруйні іграшки купують саме з рук. Адже жодного сертифікату якості у вуличних продавців, зазвичай, немає.

Дмитро, продавець:

- Чи є у вас сертифікати на ялинкові прикраси?

- Здесь, с собой? Если есть, то у хозяина.

Тому на базарах повно небезпечних та отруйних кульок. А ось усі ялинкові прикраси, які продають у крамницях, перевіряють у спеціальній лабораторії. Десятеро експертів за допомоги досліджень обстежують кожну іграшку на вміст небезпечних речовин. Кульку також уважно роздивляються на наявність дрібних та гострих деталей. Все заради вашої безпеки! 

Олексій Даниленко, керівник відділу державної санітарно-епідеміологічної служби України:

- Якщо іграшка виділяє якісь токсичні чи хімічні речовини, вона може відповідним чином вплинути на здоров'я людини, або в першу чергу дитини. Тобто, можуть постраждати очі, може постраждати шкіра.

Щоб побачити на власні очі, як саме виготовити яскраву новорічну кульку, їдемо на фабрику ялинкових прикрас. У передсвятковий період там кипить робота. Медичне скло, яке вважають міцнішим за звичайне, склодуви розігрівають на вогні газового пальника за температури 1000 градусів.

Максим, працівник фабрики ялинкових прикрас:

- Спочатку з трубочки робляться заготовочки ось такі, називаються вони кульками. З цієї частинки видувають іграшку, як мильну бульбашку. Також при нагріванні треба весь час обертати зі всіх сторін, в одни день склодув може надути від 100 до 400 іграшок, приблизно.

Далі прозору кульку відвозять у цех сріблення. Тут за допомоги спеціальних речовин їй надають кольору.

Віталій, працівник фабрики ялинкових прикрас:

- Для цього мені потрібно набрати розчин аміаку, дистильованої води та окис срібла. Ємкість, тут знаходиться звичайна вода, підігріта до 50 градусів.

Ось так - кілька помахів рукою в теплій воді, і аміак випарувався, а срібло огорнуло кульку зсередини. Тепер її передають до рук розписувачів. 

- Наносимо зверху трафарет, обводимо олівцем, потом фон замалюємо одним тоном. Потом беремо, білим прописуємо очі.

Альтернативу скляним та пластиковим прикрасам знайшли майстри хендмейду. Аби убезпечити дитину від травмування, вони радять прикрашати ялинки саморобними, а не фабричними іграшками. Наприклад, безпечні оздоби можна зробити з паперу, тканини або ж навіть попкорну та цукру.

Олена, майстер з хенд-мейду:

- Дуже гарно виходить, чому? Тому що фактура і текстура дуже різна. От, попкорн сам такий веселий, різноманітний. А цукор однаковий і квадратний. Тому виходить дуже цікаво.

Безпечними прикрасами вже давно наряджають ялинки в Європі. У Польщі кульки виготовляють взагалі з хлібців - їх називають облатками, краї яких склеюють за допомоги слини. Така любов до крихких іграшок передалася народній майстрині ще від пращурів.

Малгожата Пепловська, майстриня:

- Якось мені розповіла мама, що, виявляється, моя бабуся завжди на час різдвяних свят декорувала домівку забавками з облаток. Виходить, що я продовжую сімейні традиції.

Отож, якщо у вас є час та натхнення, ви можете ледь не щороку наряджати свою зелену красуню в різне вбрання. А якщо ж вам рідніша магія блиску - пам'ятайте: іграшки треба купувати лише у крамницях. Адже яскрава кулька з базару може зіпсувати свято. І ви зустрічатимете Новий Рік у лікарні.