Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 грудня 2015, 00:43 Суспільство
Європейські стандарти запровадять на митницях України
Європейські стандарти запровадять на митницях України

Німецькі, польські та литовські митники покажуть українським колегам, як працювати за стандартами ЄС. Для цього Єврокомісія виділила на дворічний проект з підтримки Державної фіскальної служби мільйон вісімсот тисяч євро. І запрацює він вже з першого січня.

Українських митників вчитимуть, як працювати по-європейському. Почнуть із законодавства, аби правила і стандарти роботи були прості і зрозумілі, далі підтягнуть інформаційні технології. Це передбачає новий контракт на запровадження проекту Твіннінг, підписаний між головою Фіскальної служби Романом Насировим та радником проекту, представником Міністерства фінансів Німеччини Детлефом Щесни.  

Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби України:

- Проект Твінніг розрахований на 2 роки, він розпочнеться в січні 2016 року, на реалізацію проекту Європейський Союз виділяє майже 2 млн євро.

Детлеф Щесни, керівник групи радників проекту:

- Проект Твіннінг від ЄС існує вже як інструмент з 98 року, ця назва походить від англійського твін, що означає близнюк - це і є основа цього проекту, партнерство на рівних умовах. Вони не будуть розповідати українським колегам, як треба працювати, мета - спільно з українськими колегами напрацювати такі результати, які будуть розвивати цей напрямок.

Втім, змінюватимуть не лише законодавство та документи, за якими працюють на українських кордонах. На навчання відправлять і самих працівників митниці. Втім, не всіх.

Роман Насіров, голова Державної фіскальної служби України:

- Я особисто стежу за тим, щоб це були найкращі, зрозумілі, прозорі фахівці, до яких немає питань стосовно корупції чи контрабанди, ніяких інших, і щоб саме ці працівники, які отримають зараз додаткове навчання, були першими кандидатами і на керівні посади.

Такі програми ЄС час від часу фінансує в країнах, що прагнуть реформ та вступу до Європейського Союзу, два роки тому Твіннінг-програму провели в Туреччині. В Україні ж частиною реформування стане і численне скорочення працівників Державної фіскальної служби. Кількість податківців зменшать на 30%, митників, що працюють безпосередньо на кордоні - на 5%.