Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 грудня 2015, 00:11 Суспільство
Кількість відпочивальників у Єгипті скоротилася вдесятеро
Кількість відпочивальників у Єгипті скоротилася вдесятеро

Туристичний дефіцит. Єгипет із неймовірною швидкісттю втрачає прибутки. Сто п'ятдесят мільйонів доларів за місяць пролетіли повз найвідоміший курорт - Шарм-ель-Шейх. Після теракту на російському літаку низка країн закрила Єгипет для своїх громадян. Зокрема, Росія, Велика Британія та Німеччина. А ось українці літають на Синай. Без перешкод. Та чи безпечно нині на єгипетських курортах? І що там зараз відбувається?

У Шарм-ель-Шейху - хай куди глянь - повсюди правохоронці. Вони стежать за порядком в урядовому кварталі. А для безпеки відпочивальників в Єгипті є окремий підрозділ туристичної поліції, який постійно супроводжує автобуси з іноземцями.

Мухамед Мухед, капітан поліції в Шарм-ель-Шейху:

- Ми працюємо у штатному режимі, охороняємо місто та наших гостей, які приїхали на відпочинок. У Шарм-ель-Шейху повсюди є камери спостереження, якщо щось станеться, ми одразу побачимо.

Ще в місті є військові блокпости. Та їх влада забороняє знімати на камеру. Утім, попри посилену охорону, туристів в Єгипті не надто багато. Бо одразу три країни - Велика Британія, Німеччина й Росія - відмовилися від поїздок.

Халід Фуда, губернатор південного Синаю:

- Це сильний удар по нашій економіці, близько одного мільярда єгипетських фунтів, тобто 150 мільйонів доларів наше місто втратило після заборони окремих країн літати до нас на відпочинок.

Посилені заходи безпеки в Шарм-ель-Шейху не лише в місті, а й на територіїї кожного готелю.

Назар Мілиневич, кореспондент:

- Кожен турист, який поселяється в готель, перше чим зайти на тереторію, спершу мають провірити сумку, і лише після цього його впустять.

Металошукачі та комп'ютери зі сканером речей - на всіх входах до готелю. Тепер це обов'язкова процедура для кожного гостя. 

Хані Зариф, керівник служби охорони готелю:

- У разі підозрілого металевого предмета спрацює сигнал, і ми з'суємо в людини, що саме вона несе у своїй валізі.

Не виняток і місцевий персонал. Їх ретельно перевіряють сек'юриті. Всі машини перевіряють правохоронці з металошукачами та службовим собакою.

Хані Зариф, керівник служби охорони готелю:

- Поліційний собака на вході одразу відчує по запаху, чи немає в автобусі бомби чи якого іншого небезпечного предмета. Ми це робимо для безпеки наших відпочивальників і гостей.

Наразі в Єгипті найбільше відпочиває українців. Щотижня в Шарм прилітає шість тисяч співвітчизників. 

Андрій Панагушин, директор туристичної компанії в Єгипті:

- Близько 60-65 тисяч прилітало кожного тижня до Шарму загалом туристів до цього кризису, то зараз тільки шість - шість з половниою тисяч, це 10 відсотків від загального потоку.

Маленький Назар із сім'єю приїхав на тиждень до Єгипту. Хлопчика не обходить, що в готелі мало людей.

Назар, турист із України:

- Мені відпочивається харашо, тільки мені погано, бо сьогодні на мене напала неудача.

- Чого?

- Та упав в грязюку.

Коли повернеться основний потік туристів до Єгипту, наразі не береться сказати ніхто - ані місцева влада, ані туроператори.