Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 грудня 2015, 00:17 Суспільство
Кияни обурені зведенням багатоквартирного будинку на дачній ділянці
Кияни обурені зведенням багатоквартирного будинку на дачній ділянці

Зупинити незаконну забудову вимагають мешканці приватного сектору на Осокорках у Києві. Їхній сусід звів чотириповерхового велетня замість невеличкої садової оселі. Тепер у небезпеці весь мікрорайон! Щоб завадити будівництву, люди ставали живим щитом перед технікою, ночували в судах. Чи принесло це результати?

Забули вже, що таке спокійне життя, мешканці кількох вулиць у приватному секторі на Осокорках. Сусід подбав - ось яке будівництво затіяв.

Віктор Студейников, киянин:

- Вот они делали крышу - лист упал, вот сбил яблоню - вот видите, пенек, это было при нас, ни техники безопасности, ничего не соблюдалось!

Ні жити, ні відпочивати, ні продати - так каже про свою ділянку Віктор Володимирович. Балкони новобудови звисають йому буквально на голову. Ні тобі світла, ні затишку.

Віктор Студейников, киянин: 

- Нет даже метра! Дом по площади все рамки нарушен, в светлое время года мне даже приходится включать свет.

Все починалося з чималого фундаменту. Можливо, будинок із басейном буде - думали люди. Але оселя ставала велетенських розмірів. Місцеві мешканці пішли до суду. В жовтні 2013-го служителі Феміди ухвалили - зупинити будівництво! Але забудовник на те не зважив! 

- Не прикасайся, дерутся!

Жінки живим щитом стояли перед спецтехнікою і загонами тітушок. Все дарма - зведення тривало всупереч рішенням суду та всім нормам. У висновках ось скільки порушень! Пожежних, будівельних, інсоляційних. 

- Прокуратурою двічі скасовувалась декларація про початок будівельних робіт.

Як уявляв забудовник тут комфортне життя мешканців - невідомо.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Недобудова і одразу огорожа, тобто жодної прибудинкової території не передбачено. Виходиш з будинку - і одразу проїжджа частина. Доречі, частину загальної дороги забудовник теж прихопив - так кажуть місцеві мешканці. Тепер тут можуть ледь розминутися дві машини. Доречі, паркувальних місць, як ви зрозуміли, при будівництві цього велетня забудовник теж не передбачив.

А люди приходили дивитися. Дехто навіть купив уже квартиру, кажуть місцеві мешканці. На форумах в Інтернеті вони доводять - будинок прекрасний, а всі слова сусідів - наклеп! І це при тому, що в їхньому майбутньому помешканні немає ні водопостачання, ні каналізації!

Віктор Студейников, киянин:  

- У меня яма выгребная - это мы сейчас живем с женой вдвоем, мы раз в три месяца ее вычищаем, а 17 квартир? Это каждый день?

До того ж прописатися тут буде неможливо. Земля під будинком для городів. А це оначає - нерухомість тут має бути сезонна та невелика. За статутом це не більше двох поверхів із мансардою, максимум 300 квадратних метрів. А забудовник звів чотири поверхи з дахом, загальною площею майже півтори тисячі квадратних метрів! Думки самого забудовника Свідкові дізнатися не вдалося - і він, і навіть його адвокати ігнорували судові засідання. Немає контактів фірми й в оголошеннях про квартири в цьому монстрі. Можливо, передумали продавати нерухомість. А може, через те, що проти забудовника відкрили провадження - за зведення попри заборону. Справа вже у суді. 

Роман Грицаєнко, прокурор прокуратури Дарницького району м. Києва:

- Там є позбавлення волі - це максимальна міра покарання. Суд виніс ухвалу на накладення арешту на це будівництво, також ця ухвала направлена в інші інстанції, органи з метою запобігання реєстрацій, права власності чи інших питань.

А інша судова інстанція винесла рішення - знести будівлю! Тепер мешканці Осокорків сподіваються, що незабаром цього велетня вже не буде.