Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 грудня 2015, 11:44 Суспільство
Ісламська держава дедалі більше лякає світ
Ісламська держава дедалі більше лякає світ

У Брюсселі заарештували ще двох підозрюваних у причетності до паризьких терактів. Один із них - бельгієць, інший - француз марокканського походження. За ґратами нині восьмеро підозрюваних. Ісламська держава дедалі більше лякає світ. Почали бомбити позиції бандитів у Сирії британці. Вони долучилися до Франції і США. ІДІЛ тим часом показово стратила російського шпигуна.

Весь світ напередодні пильно стежив за голосуванням у британському парламенті. В палаті общин точилися жорсткі дебати.

Хіларі Бен, секретар Парламенту:

- Вони вбили 30 британських туристів у Тунісі, 224 пасажирів російського цивільного борту, 178 людей під час атак смертників у Бейруті, Анкарі й Суручі, а ще 130 невинних людей у Парижі, зокрема молодь у театрі Батаклан. Якщо не зупинити цих кривавих месників, наступними жертвами можуть стати наші з вами діти.

Девід Кемерон, Прем'єр-міністр Великої Британії:

- Розвідка запобігла семи терактам на території Великої Британії. Загроза стає дедалі реальнішою, й перед нами вибір - знищити бойовиків, які планують нові вбивства, чи дочекатися, поки вони втілять свої страшні плани в життя.

Гучні суперечки під час дебатів тривали 10 годин. Британці голосують за стародавніми королівськими традиціями. 

- Тож, головне питання: хто голосує так? Хто проти?

Вже за годину після доленосного рішення Велика Британія відряджає королівські ВПС до Сирії і починає бомбити позиції ІДІЛ. З військової бази Акротірі на Кіпрі вилетіли три бомбардувальники Торнадо. Оснащені ракетами з лазерним наведенням, вони передусім будуть нищити позиції бойовиків у місті Ракка, де зосереджені нафтові родовища. 
З Шотландії вранці вирушили ще вісім винищувачів Тайфун. Девід Кемерон зазначає - королівські військово-повітряні сили долучилися до США і Франції, бо це єдиний вихід зупинити терористів. На черзі переговори з країнами Перської затоки та іншими союзниками в боротьбі проти ІДІЛ.

Продовжує авіаудари по Сирії і Москва. Щоправда, російські літаки здебільшого обстрілюють не позиції бойовиків, а повстанців, які виступають проти режиму чинного президента Асада.

Федерація звинувачує Анкару в посібництві банді ІДІЛ. Щодня Ісламська держава постачає до Туреччини до двохсот тисяч барелів нафти. Є відео перетину вантажівками пунктів перепуску на підконтрольній бойовикам території. Бензовози маскують під фури, і є щонайменше три маршрути для контрабанди чорного золота. Та Пентагон каже - офіційна Анкара до цього не причетна. І президент Раджеп Таїп Ердоган обіцяє це довести. За його словами, співпрацює з бойовиками саме Росія. Після збитого біля турецького кордону Су-24 Анкара й Москва щодня обмінюються новими погрозами.

Володимир Путін, президент Росії:

- Если кто-то думает, что, совершив подлое военное преступление, убийство наших людей, они отделаются помидорами или какими-то ограничениями в строительной и других отраслях, то они глубоко заблуждаются. Мы еще не раз напомним о том, что они сделали. И они еще не раз пожалеют о содеянном. Мы знаем при этом, что надо делать.

Тим часом ІДІЛ вкотре показово відрізала голову черговому бранцю. Ним став 23-річний чеченець Магомед Хасієв. Перед стратою на камеру він зізнався, що шпигун ФСБ, а його вбивця пояснив, чому він приносить у жертву полоненого.

- Ваши авиаудары ничего, кроме как гибели мирных мусульман, детей, женщин и стариков. И мы ожидали вашего присоединения к этим тиранам, зная вашу кровавую историю в Афганистане, Чечне и Кавказе.

Рамзан Кадиров обіцяє жорстоко помститися за смерть співвітчизника. Журналістам зізнався - його вояки вже в Сирії.