Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 грудня 2015, 02:00 Суспільство
Світ та СНІД
Світ та СНІД

Два тижні тому сенсаційне інтерв'ю із зізнанням, що ВІЛ-позитивний, дав голівудський актор Чарлі Шин. І він не єдиний із зірок шоу-бізнесу, кого підкосила чума 21-го століття. СНІД виник в еру сексу, наркотиків і рок-н-ролу. Фреді Меркюрі, син Нельсона Мандели, відомий тенісист Артур Еш. Тим часом, у Всесвітній організації охорони здоров'я вірять, що ось-ось винайдуть вакцину, яка дасть змогу рятувати життя пацієнтів.

Голлівудська зірка та відомий серцеїд Чарлі Шин ВІЛ-інфікований! Ще рік тому Голлівудом поповзли чутки про імовірну хворобу артиста. Серцеїд і батько 5 дітей довго приховував свій діагноз. Численні партнерки шантажували і змушували платити за таємницю. Йому це набридло? і Шин прийшов у прямий ефір із вражаючим зізнанням. Зірка "Гарячих голів", "Вол-Стріт", "Двох з половиною чоловіків" та інших популярних фільмів не раз опинявся в центрі скандалів через свою поведінку під дією наркотиків. Де підхопив ВІЛ - досі невідомо.

Так само колись приголомшив пресу зізнанням фронтмен гурту Queen Фреді Меркюрі. Хворим він продовжував співати, збирав мільйони прихильників на концертах, писав альбоми і не втрачав оптимізму в боротьби з невиліковною недугою. Меркюрі помер у 45 років, став музичною легендою. Згідно чуток, майже половину життя він мав позитивний ВІЛ-статус.

Багато відомих людей померли від страшної хвороби. Старший син Нельсона Мандели - Макгако Мандела, легендарний тенісист Артур Еш, колишній міністр культури Великої Британії Кріс Сміт. А ще мільйони простих людей. Однак є ті, кому вдалося і вдається жити.

На цих кадрах - шведський музикант і лідер популярного в 90-ті гурту Alkazar. Андреас Люндстед - ще один сучасний символ боротьби з ВІЛ. Він пише книги, не боїться розповідати, що ВІЛ - це не привід чекати смерті. 

Американська письменниця Мері Фішер - ВІЛ-інфікована, однак допомагає іншим пацієнтам, вона посол ООН. Композитор Джері Герман, автор знаменитого мюзиклу "Хеллоу, Доллі", цього року відсвяткував 84-річний ювілей.

В 90-х від СНІДу в США помирає 18-річний Раян Уайт. Він з дитинства хворів на гемофілію і заразився ВІЛ під час переливання крові.  

- Лікарі сказали, що я смертельно хворий, що це рідкісна інфекція.

Щойно стало відомо про страшний діагноз, підлітка вигнали зі школи. Однак він не став відлюдником, а навпаки, змусив світ заново поглянути на ВІЛ. Адже до нього ВІЛ заражалися переважно гомосексуалісти й наркомани. Раян подав позов до суду й став символом боротьби проти інфекції. Його іменем названі найвідоміші фонди та благодійні організації, і Уайт навіть після смерті продовжує свою боротьбу.

Елтон Джон, співак:

- Раян був моїм другом, я заснував фонд на його честь, бо він змінив моє життя. Відколи у 80-ті, 90-ті про СНІД почали говорити, я постійно звинувачую себе, що роблю замало для боротьби проти недуги. Я втратив багатьох дорогих мені людей, які були інфіковані, сам не раз наражався на небезпеку.

Елтон Джон дає благодійні концерти, проводить аукціони, збирає величезні кошти на боротьбу з хворобою, і співак у цьому не єдиний. Елізабет Тейлор теж заснувала антиснідову фундацію в США. Королева Голівуду продавала свої коштовності заради порятунку хворих.

Елізабет Тейлор, актриса:

- СНІД - не вирок. Ми повинні не боятися й зупинити розповсюдження цієї катастрофічної епідемії в США і у світі.

СНІД називають чумою 21-го століття. Однак у ВООЗ кажуть - рано чи пізно людству вдасться побороти епідемію. Ми вже за крок від цього.

Майкл Сайдайб, в.о. керівника програми ООН з протидії СНІДу:

- Лише за останні 5 років нам вдалося вдвічі збільшити кількість тих, хто успішно проходить лікування від ВІЛ-інфекції. Ще в 1996-му не було жодного такого пацієнта, і все було безнадійно.