Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 грудня 2015, 00:15 Суспільство
Російські митники перешкоджають транзиту турецьких товарів
Російські митники перешкоджають транзиту турецьких товарів

Пастка для фур або як великогабаритний транспорт накопичується на кордоні з Росією. Без жодних пояснень Федерація не пропускає вантажівок на свою територію, якщо в їхніх документах є бодай якась згадка про Туреччину. Власники ж товару не дозволяють повертати його назад, і перевізники стали заручниками ситуації.

Іван запалює свою польову конфорку, аби зігрітися свіжезвареною кавою. На сніданок - сосиски, в обід можна приготувати борщ. Імпровізована кухня, ліжко - все в кабіні вантажівки. Разом із напарником чоловік вже 9-ту добу мешкає в машині. Бо застрягли на кордоні. Харчі закінчуються і гроші також.

Іван Мондич, водій вантажівки:

- Поки є шо там в холодильнику, пока…  Умови, як бачите, ніяких, ні стоянки, ні душу, в магазині ціни - буханка хліба 18 гривень, води - 16.

Іван везе турецький товар до Киргизстану транзитом через Росію. Вантажівки безперешкодно проходять український контроль, доїжджають до російського поста і… змушені повертати назад.

- Ніяких, без об'яснень, без нічого, возврат и пожалуйста.

Роман Ткач, помічник керівника Сумського прикордонного загону:

- Жодних зволікань немає, оформлюємо вантажний транспорт встановленим порядком, пропускаємо до їхнього пункту пропуску Троєбортноє, чому вони не пропускають, повертають назад до України ці транспортні засоби - ми вам повідомити не можем.

Тож нині територія між прикордонними постами більше нагадує величезну стоянку вантажівок.

Юлія Зайцева, кореспондентка:

- Прикордонний пункт пропуску Бачівськ на трасі Київ-Москва, нині тут у пастці опинилися понад сотню великогабаритних вантажівок. Водії у розпачі, бо не знають, коли та чим закінчиться ця вимушена стоянка.

Шофери розповідають: під санкції потрапив не лише товар, виготовлений у Туреччині, а й будь-яке згадування про цю країну в документах. Йосип везе бельгійський текстиль, але вантажив його на турецькому митному терміналі.

Йосип Маті, водій вантажівки:

- Товар у нас не тільки турецький, просто загрузка або інвойс, або іще шось є турецька, типа отправник, але груз із Європи: Бельгія, Голандія, Америка, просто … Турція - значит зв'язано шось з Турцієй.

Офіційно ситуацію ніхто не визнає форс-мажором, тож водії змушені просто в машинах чекати на її розв'язання. 

- Будь ласка, заходьте, дивіться які умови.

Вже завтра для багатьох водіїв настане вирішальний момент, адже закінчується дозволений термін перебування вантажу в Україні.

- Заезжаєм на Росію: отказ чи ешафот, не знаю. Ну а шо, тут можна чекати все шо завгодно.

Конфіскація товару, штраф, депортація або повернення вантажу відправнику - будь-який з цих варіантів не віщує для водіїв нічого радісного. Крім того, за кожен день простоювання вони змушені витрачати власні кошти, і зовсім не певні, що з цього рейсу бодай щось зароблять.

Іван Мондич, водій вантажівки:

- Не доставлен груз, оплати не буде, відповідно. Приїхали, соляру спалили, стоїмо, хто це буде компенсувати? За шо стоїмо, дома чекають, буду я дома на Різдво, чи не буду, чи на Новий рік. Ялинку вирубаєм, прикрасим, діда мороза найдем, тільки снігурочку лишилось.

Тим часом українські митники торгівцям і перевізникам наразі дають лише одну пораду - обираючи маршрут, оминати російські кордони.