Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 листопада 2015, 17:18 Суспільство
Скрипка Страдіварі заграла для киян
Скрипка Страдіварі заграла для киян

Зірка світової класичної музики Джошуа Белл грав для киян. До української столиці артист привіз свого легендарного інструмента. Американець - власник скрипки Антоніо Страдіварі. Таємницю неймовірного звучання творінь італійця науковці всього світу намагаються розкрити вже багато років. Його сучасники вважали - майстер продав душу дияволу. А ще подейкували - виготовляв інструменти з уламків Ноєвого ковчега. Як звучала диво-скрипка та як охороняють раритет вартістю 10 мільйонів доларів.

Від зворушливої мелодії по тілу пробігають мурашки. І не дивно. Скрипка, яка виконує сольну партію, творіння рук великого майстра - Антоніо Страдіварі. Неймовірному музичному інструменту аж 300 років. І він - у Києві. Привіз скрипку нинішній  її власник Джошуа Белл - один із найвідоміших скрипалів світу.

Джошуа Белл,скрипаль:

- Дуже радий грати для українців. Я виконуватиму відомий концерт для скрипки з оркестром Ре-мажор Петра Чайковського. Будуть і інші твори великих композиторів.

На сцену музикант вийшов з нею - мрією колекціонерів та скрипалів усього світу.

Світлана Федик, кореспондентка:

- Як 10 мільйонів доларів покласти у футляр для скрипки? Здається, зробити це неможливо. Адже для купюр потрібен дипломат. А от ні. Сюди таки можна помістити 10 мільйонів американської валюти. Якщо у футлярі буде інструмент великого маестро Антоніо Страдіварі.

Так,так. Вам не почулося. Саме стільки коштує легендарна скрипка, на якій Джошуа Бел зіграв для киян. За таку ціну він купив її у крамниці.

Тетяна Калиниченко, диригент New Era Orchestra:

- Джошуа очень любит музыку. Это - самое главное. Очень любит музыку. Для него это его жизнь, это его дыхание. это его нервы, это его кожа.

Цікаво, що занурені у високі матерії музиканти не надто воліють опускатися з мистецьких небес до банального питання безпеки. Як охороняють коштовний раритет, розповідати не хочуть. 

- Погане питання. Давайте не будемо про це питати. Ми працюємо над цим питанням. No, no, I am sorri.

Відомий музикант, очевидно, не надто переймається своєю безпекою та збереженням інструмента. Колись він навіть спустився з диво-скрипкою в метро. Цікавий експеримент провели у Вашингтоні. Світова зірка класичної музики Джошуа Белл в годину пік грав у підземці. Одягнений був непримітно. За 45 хвилин повз нього пробігло більше тисячі людей, і лише одна жінка у вуличному музиці впізнала маестро. Заробіток Белла був мізерний - лише 32 долари та 17 центів. Музиканта боляче вразило те, що більшість перехожих навіть не повертали голови в його бік, тоді як на концерти наввипередки розкуповують квитки. Нині про цей епізод Джошуа Белл згадувати не хоче. 

- Он не хочет говорить про метро. Извините. Он очень не любит говорить про метро. Он не рад, что вы это помните.

На репетиції в Києві ми не помітили посиленої охорони. Ладу пильнували лише двоє чоловіків. І, можливо, дарма легковажать. Коли ця скрипка була в попередніх господарів, її двічі викрадали. Останнього разу її 50 років переховував маловідомий скрипаль Джуліан Альтман. І лише помираючи, він зізнався дружині, який скарб зберігав. Тоді жінка повернула інструмент справжньому власнику.

Та віртуозному творінню Страдіварі загрожують не лише злодії. Щоби час не зруйнував старовинного інструмента, його доглядають, як живу людину.

Джошуа Белл,скрипаль:

- Скрипка для мене - як дитина. В Лондоні та Нью-Йорку у мене є лікарі для скрипки. Я регулярно відношу їм інструмент, і вони її лікують.