Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 листопада 2015, 22:59 Суспільство
Чи можливо покарати за лікарську помилку
Чи можливо покарати за лікарську помилку

Три жахливі дитячі смерті - 8-річного хлопчика, та двох немовлят - 9-ох та 11-ох місяців, що сталися майже одночасно, сколихнули Україну. В різних реґіонах, із різними діагнозами, втім за схожих обставин малі померли в лікарнях, де медики, здавалося б, мали їх урятувати. Тепер згорьовані батьки намагаються переконати - їхні діти загинули через недбальство ескулапів. Утім, в Україні довести це дуже складно, але можна.

Ця родина з Дніпропетровщини кілька днів тому поховала свого синочка - 8-річного Віталика. Він хворів на атопічний дерматит. Під час чергового загострення хлопчика ушпиталили. У лікарні йому зробили укол. За мить дитина почала синіти.

Валентина Цибульська, бабуся померлого хлопчика:

- Уши синие, подбородок весь синий, губы синие, вот такие распухшие, и язык во рту не вмещался, синий весь.

Віталик помер від анафілактичного шоку!

Василь Брежнєв, батько померлого хлопчика:

- Лидокаин с антибиотиком, возможно, это лидокаин дал реакцию. Когда разбухает вся дыхательная система и просто невозможно дышать.

Перед ін'єкцією медики мали перевірити дитину на чутливість до антибіотиків, але проби чомусь не зробили. Тепер лікарі називають смерть школяра нещасним випадком. Але батьки сподіваються  довести вину медиків.

***
Для Віктора його маленький Єгорка назавжди залишиться усміхненим хлопчиком з великими очима. Батько намагається з'ясувати - чому загинув його 11-місячний син. У смерті крихітки звинувачує лікарів. Бо досі не знає - що вколола дитині фельдшерка швидкої допомоги.

Христина Матвійчук, тітка загиблого хлопчика:

- Она посмотрела только горло ребенка, не стала ни слушать, ни температуру мерять, и начала готовить укол. Сделала укол, и ребенок сразу потерял сознание. Когда мы задали вопрос: от чего укол и что с ребенком? Она сказала: Я не знаю, сейчас привезем в больницу и будем смотреть.

У медичній машині малюк опритомнів і почав плакати. Тож йому зробили ще одну ін'єкцію. Після цього дитина померла майже миттєво. Чому? Батьки досі не знають, хоча минув уже місяць.

***
Юлія не випускає з рук фотографію дев'ятимісячної донечки. Тетянку привезли до районної лікарні з гарячкою та блювотою.

Юлія Карпович, мати дівчинки:

- Аналізів в нас тільки взяли мазок в дитини. Ні з пальчика кров - вони дзвонили до лаборантки, вона не брала трубку. Нам зразу поставили крапельницю, зробили укол в попу.

Але дитині гіршало. Її перевели в реанімацію. Наляканим батькам сказали - в дівчинки невеликі ускладнення після інфекції. Лише коли Тетянка почала вся синіти, викликали реаніматологів з обласного центру. Ті були вражені і станом дитини, і бездіяльністю колег. У крихітки одразу поставили діагноз - менінгіт! Врятувати дівчинку вже не вдалося.

В усіх цих випадках згорьовані батьки переконані - їхніх дітей вбило саме недбальство медиків. Втім, довести це дуже складно, але можна. Так, днями в Києві судовий вирок почув лікар Київського обласного пологового будинку. Внаслідок його непрофесійніх дій померло немовля.

Дмитро Власов, заступник керівника управління прокуратури м. Києва:

- Лікар, як встановлено досудовим слідством, застосував заборонений у цій ситуації метод Кестеллера - це видавлювання плоду через живіт, шляхом натискання. Внаслідок цього дитина травмувала кістки черепа об кістки тазу матері.

Справу розслідували чотири роки, і ось нарешті рішення Феміди.

Дмитро Власов, заступник керівника управління прокуратури м. Києва:

- Лікаря засуджено до двох років обмеження волі з позбавленням права обіймати посади в лікарських закладах строком на три роки.

Аби довести вину лікаря, слідчі призначали кілька незалежних експертиз. Саме якісно виконане дослідження і дає шанс покарати медика - переконують адвокати.

Віктор Чевгуз, адвокат:

- Надо постараться - что они кололи, изъять шприц, если у них есть возможность. Они увидели: вот укололи - ребенку плохо. Значит, надо принять меры, забрать пробирку, бутылочку с-под лекарств, коробочку, все это упаковать и тут же передать следователю прокуратуры.

Втім, є нюанси.

Віктор Чевгуз, адвокат:

- Судебно-медицинская проводится в том же ведомстве, которому подчиняются эти больницы. То есть Министерство здравоохранения. Это нонсенс. Защита чести мундира.

Тому радять постраждалим наполягати на проведенні експертизи в іншому медзакладі, а не там, де сталося лихо. Та навіть якщо ви доведете вину лікаря, за ґрати він може й не потрапити.

Віктор Чевгуз, адвокат:

- Как правило, получают условные меры наказания, судьи исходят из того, что врач не хотел, что он оказывает помощь, но в данном случае то ли стечение обстоятельств, то ли недосмотрел.

Юридично терміну "лікарська помилка" взагалі не існує, тож це значно ускладнює роботу правоохоронців.

Ольга Богомолець, голова комітету ВР з питань охорони здоров'я:

- Міністерство охорони здоров'я не спромоглось за всі ці роки затвердити клінічні протоколи і стандарти лікування, якщо у вас немає визначеного стандарту, який може порівняти інший лікар, народний депутат, генеральний прокурор, ви не можете довести, що була лікарська помилка.

Тож офіційної статистики щодо кількості померлих в Україні внаслідок недбальства медиків не існує. Від лікарських помилок пацієнти помирають в усьому світі. Втім, у Європі та США за фатальну хибу медики розплачуються величезними сумами компенсацій. Американка, яка з вини лікарів втратила обидві ноги через зараження крові, відсудила 68 мільйонів доларів.