Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 листопада 2015, 21:30 Суспільство
Загроза терактів - загроза Євро-2016
Загроза терактів - загроза Євро-2016

Франція посилено готується до одного з найбільших футбольних форумів - ЄВРО-2016. Улітку до Парижу з'їдуться тисячі уболівальників. Підтримати національну збірну поїдуть і українці. Утім, за останніх кривавих подій, які відбулися поруч зі Стад де Франс, цього тижня почали говорити про можливість перенесення турніру до іншої країни. Чи варто боятись вболівальникам, які поїдуть до Франції на футбол і можуть не повернутися додому?

В аеропорті Бориспіль натовп уболівальників зустрічав гравців національної збірної України. Ярмоленко, Коноплянка й товариство вперше за двадцять п'ять років вийшли на чемпіонат Європи, вигравши матчі плей-офф.

Андрій Ярмоленко, футболіст національної збірної України:

- Честно, очень приятно, этот праздник заслужили не только болельщики, но и вся страна. Эмоції просто переполняют, потому что принесли людям, такой праздник, ну очень приятно.

Українська команда потрапила до другого кошика жеребкування. Наші футболісти точно не зіграють із росіянами, італійцями, швейцарцями, австрійцями та хорватами. А от жеребкування фінальної частини ЄВРО-чемпіонату, яке заплановано в Парижі на 12 грудня, можуть перенести до іншого європейського міста. Криваві теракти у Франції занепокоїли ввесь спортивний світ. В УЄФА головною вимогою є безпека проведення турніру. А нині влада Франції цього не ґарантує.

Мануель Вальс, прем'єр-міністр Франції:

- Ще довгий час ми в небезпеці. Чому? Тому що перед нами ціла армія терористів. І найстрашніше - вони прагнуть убити не лише нас, а й самих себе, й не бояться нічого.

На вісімдесятитисячному "Стад де Франс" під час матчу Франція - Німеччина просто в живому ефірі пролунав один із вибухів. Футболісти зупинили гру, а переляканих фанатів почали виводити зі стадіону. 

Жером, уболівальник збірної Франції:

- Усе було спокійно, дивилися футбол. Пролунав потужний вибух, люди почали панікувати. Це відбулося дуже швидко, ми не знали, що його робити.

Після теракту біля Стад де Франс скасували товариські матчі низка європейських країн. Така сама доля - через загрозу вибуху в Брюселі - спіткала зустріч Бельгія-Іспанія. А вже наступного дня бомбу знайшли поблизу стадіону в Ганновері. За інформацією німецьких спецслужб, чотири чоловіки та жінка планували здійснити п'ять вибухів на стадіоні і в місті.

Ангеліна, мешканка Ганновера:

- Нам сказали покинути стадіон задля нашої безпеки. Потім я дізналася, що знайшли поблизу арени вибухівку, я вражена. 

Після терактів і загроз поблизу арен футбольні аналітики почали обговорювати можливість перенести Єврочемпіонат до іншої країні. Втім, міністр спорту Франції - Патрик Каннер - запевнив, що вони зроблять усе, аби убезпечити футболістів та уболівальників на аренах.

Патрик Каннер, міністр спорту Франції:

- Євро відбудеться за умов максимальної безпеки. Так, у нас були нещодавно теракти, але сьогодні нема питання скасувати це неймовірне свято. Під час проведення ЄВРО нам допомагатимуть англійські правохоронці, які працюють на стадіоні Вемблі. Вони разом із нами працюватимуть над організацією безпеки по всій Франції.

Утім, як саме охоронятимуть тисячі фанатів, зірок шоу-бізнесу, відомих спортсменів, які приїдуть до Франції на футбольне свято, поки не кажуть. Лише  переконують - їхній безпеці нічого не загрожуватиме.